Dagens PS

Storbankens köpråd inför rapporten: 40 procents uppsida

Handelsbanken tror att marknaden har underskattat resultatet för den Latour-ägda aktien, där Johan Hjertonsson är styrelseordförande, och sätter därför köp både på kort och lång sikt.
Handelsbanken tror att marknaden har underskattat resultatet för den Latour-ägda aktien, där Johan Hjertonsson är styrelseordförande, och sätter därför köp både på kort och lång sikt. (Foto: Latour)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 12 juni 2024Publicerad: 11 juni 2024

Marknadens prognoser är alldeles för låga skriver Handelsbanken i en ny analys och sätter ett köpråd inför Latour-bolagets kvartalsrapport den 18 juli.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det handlar om hissbolaget Alimak (börskurs Alimak) som med egna ord är globalt verksamma inom “vertikala transportlösningar”.

Tror på högre marinaler

Handelsbankens analytiker Timo Heinonen ser i en färsk analys att marknaden har underskattat Alimaks kommande intäkter och resultat.

“Med bidrag från en högre försäljning, räknar vi med att rörelseresultatet ökar från 39 miljoner kronor under det första kvartalet till 78 miljoner kronor under det andra (EBITA). Vår Q2-prognos är 9 procent högre än konsensus och vi höjer vår kortsiktiga rekommendation till Köp (från Behåll)”, skriver Handelsbankens analytiker.

Detta borde särskilt glädja investmentbolaget Latour (börskurs Latour) som är Alimaks största ägare med nära 30 procent av kapitalet och rösterna.

Latours grundare Gustaf Douglas död

Gustaf Douglas, grundare av investmentbolaget Latour, har dött. Han somnade in stilla och blev 85 år.

En viktig del i Alimaks framtida intjäning, som Handelsbanken ser det, är potentiellt högre marginaler.

ANNONS

Senaste nytt

Köpråd både på kort och lång sikt

ANNONS

Som helhet har Alimak som målsättning att nå drygt 18 procents EBITA-marginal och särskilt inom affärsområdet Facade Acess tror Handelsbanken att det ligger marginalhöjningar i korten.

“Facade Access har en lång historisk orderbok med låga marginaler, men vi tror att merparten av denna kommer att vara levererad vid slutet av 2024. Marginalerna på nya order har varit i linje med målet under flera kvartal. Facade Access nye vd var tidigare vd på Tractel, där han var med och genererade höga rörelsemarginaler, och vi tror att han kan göra samma sak i Alimak” skriver Handelsbanken som fortsätter:

“Vi prognostiserar 14-16 procents EBITA-marginaler för Facade Access under 2025-26 och koncernmarginaler på 19,1-19,6 procent. Vi tror dessutom att våra prognoser kan vara något konservativa.”

Sammantaget får det Handelsbanken att gilla aktien både på kort och lång sikt.

“Vi förväntar oss att värderingsmultipeln kommer att stiga och vi höjer riktkursen på tre års sikt till 170 kronor (145) och upprepar vår långsiktiga rekommendation Outperform”, avslutar analytiker Timo Heinonen.

ANNONS

ANNONS

Läs mer:

Det går utför med grevens investmentbolag. Dagens PS

Förvaltaren ser 30 procents uppsida: “En världsledande position”. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS