Dagens PS

Stor press på stundande svensk börsnotering

Grafer med texten IPO över en bild på skyskrapor.
Efter den misslyckade noteringen på Oslobörsen i slutet av maj har marknadens blickar nu vridits mot nästa börsnotering. (Bild: 2d illustrations and photos / Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 17 juni 2024Publicerad: 17 juni 2024

Efter norska Jordanes fiasko till börsnotering ökar pressen på Cinclus Pharma, som nu ska in på Stockholmsbörsens huvudlista. Ytterligare en misslyckad introduktion på börsen kan ge en väldigt negativ syn på IPO-klimatet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens Industri rapporterar hur finansiella rådgivare som jobbar med börsnoteringar spänt följer Cinclus Pharmas stundande börsintroduktion. Enligt tidningens källor är ett lyckat noteringsförsök av största vikt efter det norska Jordane-haveriet i slutet på maj.

Aktien tecknas till en kurs på 42 kronor per aktie, vilket innebär en värdering på 1,1 miljarder kronor för kapitaltillskottet. Det är lägre än vid bolagets förra kapitalanskaffning då det värderades till 1,24 miljarder kronor.

Tar in 787 miljoner

Teckningskursen är satt till 42 kronor per aktie, vilket innebär en värdering på 1,1 miljarder kronor före kapitaltillskottet. Det är lägre än förra gången företaget tog in kapital, då värderingen låg på 1,24 miljarder kronor.

Nu tar man in 787 miljoner kronor från nya ägare för att finansiera en fas 3-studie. Om bolagets planerade studie kommer igång uppgår rörelsekapitalunderskottet för det kommande året till hela 250 miljoner kronor.

Bolagets likvida medel räcker bara för att finansiera verksamheten månaden ut, enligt prospektet.

ANNONS

Senaste nytt

Marknaden behöver en lyckad notering

”Boken i Jordanes var fylld men inte övertecknad. Det innebar att aktien skulle ha rasat första handelsdagen om någon större ägare hade velat sälja, eftersom det inte fanns ägare som ville köpa. Därför blåstes noteringen av”, förklarar en källa till Di.

ANNONS

På grund av Jordanes (ägare av Peppes Pizza) misslyckade notering på Oslobörsen anser Di:s marknadskällor att det inte finns utrymme för ännu ett misslyckande – då kommer förtroendet för börsnoteringar att rasa.

Kan blåsas av

Noteringen av Jorden fick blåsas av i sista stund.

“Enligt vad Di erfar är Cinclus Pharmas bok också fylld men frågan återstår om den är tillräckligt övertecknad för att rådgivarna och nuvarande ägarna ska våga fullfölja noteringen”, skriver Dagens Industri.

Sista dag för att teckna aktier i Cinclus är den 18 juni för privatpersoner och den 19 juni för institutioner. Första handelsdagen är den 20 juni.

Läs även:

Fritt fall för Karnov efter återkallat bud. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS