Antalet stölder av diesel i Sverige mer än fördubblades under våren enligt statistik från BRÅ, Brottsförebyggande rådet. Jämfört med året innan har stölderna ökat med 126 procent.

ANNONS

1 710 dieselstölder anmäldes under perioden januari till och med april i år, skriver Teknikens Värld. Under samma period har också priset på bränslet ökat.

Framför allt var det i mars månad som stölderna ökade, och de har framför allt skett vid vägbyggen längs Europavägarna.

Enligt företagare i branschen är det varken inne i stadskärnor eller i mindre trafikerad landsbygd.

Till Sveriges Radio säger justitieministern Morgan Johansson att internationella stöldligor kan ligga bakom den stora ökningen. Men han framhåller också att företag har en skyldighet att skydda tillgångarna.

Det senare uttalandet har dragit till sig kritik från Ulric Långberg, samhällspolitisk chef på Sveriges Åkeriföretag.

”Det systematiska fusket och främst dieselstölderna genomförs ofta inom den organiserade brottsligheten och är något som Morgan Johansson ska känna ansvar för och inte lägga över på landets transportföretag och gemene man”, skriver Åkerberg i ett uttalande.

ANNONS
ANNONS

Åkerberg menar att brottsligheten hänger ihop med den osunda konkurrens från andra marknader som den svenska åkerinäringen är utsatt för. Transporter där lägsta pris är i centrum skapar utrymme för mindre nogräknade aktörer, som fuskar med löner, regelverk och illegal dieselimport, skriver Åkerberg.

Läs också:

Dieselpriset har höjts på nytt – kan fortsätta skena [Dagens PS]