I går höjdes dieselpriset ytterligare efter att höjts med 30 öre på onsdagen.

ANNONS

Priset på Diesel har börjat skena på nytt. Efter onsdagens höjning med 30 öre höjdes priset ytterligare på torsdagen och ligger nu på 27,36 kronor per liter skriver Expressen.

Också bränslet HVO 100 höjdes med 40 öre per liter och kostar nu 33,42 kronor. Priset på E85 höjs med 70 öre till 21,72 kronor per liter.

Samtidigt sänktes bensinpriset med 23 öre och ligger nu på 23,33 kronor per liter.

Man får gå tillbaka till rekordnivån den 9 mars, då dieselpriset var uppe på 28:22, för att hitta ett högre pris än nu.

Men med den skenande prisökningen kan det bli nytt rekord i juni då priserna brukar gå upp under sommaren, till följd av den ökade efterfrågan på bränsle under sommarmånaderna.

Skyhög efterfrågan på olja

Bakom prishöjningen ligger främst på att på att oljepriset fortsätter att stiga på världsmarknaden – i kombination med en rekordhög efterfrågan. Priset på Brentolja ligger runt 120 dollar per fat men kan stiga ytterligare.

Oron på marknaden har även påverkat den svenska kronan negativt som har tappat ordentligt mot den amerikanska dollarn. När priset på olja sätts i dollar slår det direkt mot dieselpriset.

ANNONS
ANNONS

Priset på diesel och bensin har stigit ordentligt i år, bland annat på grund av kriget i Ukraina. Trots skattesänkningen i maj tidigare i år, på både diesel och bensin, har priserna med  gårdagens höjning ökat med 35 procent sedan årsskiftet.

Läs även: De köper 50 procent av Rysslands olja [Dagens PS]