I USA är börsvibbarna fortsatt positiva efter förra veckans uppstuds och det väntas spilla över på Stockholmsbörsen i dag, måndag.

ANNONS

Aktieterminerna stiger under måndagsmorgonen på Wall Street i USA efter förra veckans starka handel.

Enligt CNBC stiger Dow Jones-terminerna 0,1 procent, S&P 500-terminerna avancerar 0,22 procent och Nasdaq 100-terminerna 0,51 procent.

Börsindexen i New York klättrade kraftigt under förra veckan, det beskrivs som en ”comebackvecka för aktier”, men det första halvåret på Wall Street ser ändå ut att gå till historien som det värsta på årtionden, framgår det.

Terry Sandven, chefsaktiestrateg vid US Bank Wealth Management, sade till CNBC i fredags att förväntan är att börsen fortsätter gå i sidled med hänvisning till inflationen, ett dämpat sentiment och lägre likviditet.

Det faktum att USA:s börser nu haft några glada dagar väntas dock sätta agendan även på Stockholmsbörsen, det är ”bäddat för rejält kurslyft på Stockholmsbörsen på måndag”, skriver Di.

I dag är förhoppningen att Stockholmsbörsen alltså rusar men Maria Landeborn, senor strateg på Danske Bank, räknar med att konjunkturoron trots det fortsätter, säger hon till tidningen.

SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall vågar inte sia om vad som händer framöver.

ANNONS
ANNONS

”Om det här är en temporär studs för att det har varit översålt eller om uppgången är av mer substantiell natur återstår att se. Den tidigare nedgången var så pass snabb och kraftig att det kan ha uppstått en motrörelse utan nämnvärd underbyggnad”, säger han till Di.

Läs även: Efter regn kom solsken – på Wall Street [Dagens PS]