Stockholmsbörsen är sämst i Norden och bland världens sämsta börser i år, skriver SEB i sin rapport Investment Outlook. 

ANNONS

Nedgången på Stockholmsbörsen på nära 20 procent i år gör OMXSPI till Nordens sämst presterande index – och ett av de sämst presterande i världen. Det skriver storbanken SEB i sin rapport Investment Outlook.

”Den svaga relativutvecklingen är helt i linje med vad vi tidigare har varnat för och inte förvånande i ljuset av den värderingsmässiga bubbla som blåstes upp under pandemin”, skriver SEB.

Banken tycker att ”Stockholmsbörsen sticker ut med märkligt hög värdering” jämfört med våra nordiska börsgrannar i Oslo, Helsingfors och Köpenhamn och pekar på att Stockholmsbörsens framåtblickande P/E-tal är betydligt högre än de andra börserna.

SEB skriver också att risktagandet bland placerare är rejält lägre jämfört med årsskiftet. Investerarna har anpassat sig till ”risker med fallande ekonomisk tillväxttakt, lageruppbyggnad, fortsatta logistik- och komponentproblem, kostnadsinflation, stigande löner samt marginaler som är historiskt höga med klar risk att falla tillbaka”.

Kommande räntehöjningar kan också skapa en recession. Banken påpekar dock att allt detta är känt, och marknaden kan redan ha diskonterat ett relativt negativt scenario, skriver Affärsvärlden om SEB:s rapport.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Värderingsmodellen ”Rule of 20” är inte bra för börsen [Dagens PS]