Riksbankschefen Stefan Ingves, som nyligen meddelat sin avgång till årsskiftet, var en av personerna som fick dela sin berättelse genom Sommar i P1. I Stefan Ingves sommarprat får vi höra om uppväxten i Österbotten, om finanskriser världen över som präglat hans karriär och om att försöka vara den som ser till att det inte går överstyr.

ANNONS

Den svenska riksbankschefens sommarprat rör sig i första hand runt finanskriser och den svåra och ovissa hanteringen av dessa. Stefan Ingves ger en inblick bakom kulisserna och Riksbankens arbete med att skydda Sverige från finansiell kollaps.

”Jag kom att gå igenom läget inför hela regeringen. Under absolut tystnad beskrev jag storleken på problemen och hur illa det kan gå för Sverige om ingenting görs. Slutsatsen var enkel – det här måste fixas, annars hotas den svenska ekonomin i grunden och vi är inte längre herrar i vårt eget hus”, säger Stefan Ingves.

Sommarprat om att sätta ner foten

Ett återkommande tema i sommarpratet är behovet av någon som är snusförnuftig och sätter ner foten, även när det går bra och marknaden är het, för att undvika en förestående kris.

Stefan Ingves pratar om att lära sig att vara den personen. Något som blir särskilt svårt på en internationell finanspolitisk arena, där länder som fått en alltmer sammansvetsad ekonomi, ska enas om regelverk i en värld där pengar snabbt flyttas från ett land till ett annat.

ANNONS
ANNONS

”Allt gick med raketfart i de baltiska länderna. De växte så det knakade och de svenska bankerna stod för raketbränslet. Balterna bad om hjälp för att få stopp på det hela men i Sverige gjordes inget för att få stopp på katastrofen,” säger Stefan Ingves när han pratar om tiden före finanskrisen 2008 och fortsätter:

”Vi borde skämmas över att vi inte stoppade kalaset. När allt går bra, då uppstår en slags hybris och orden – nej, hit men inte längre – dyker upp för sent.”

I rikets tjänst

Sommarpratet rör sig kronologiskt genom Stefan Ingves liv och de olika finanskriser som han varit med om att hantera. Han berättar om en efterfrågad expert som varit med och hanterat kriser i det finansiella systemet långt utanför Sveriges gränser.

Det är ytterligare ett återkommande tema – att ställa upp när tillfället kräver det. Stefan Ingves har på eget bevåg och på uppdrag av IMF och Riksbanken varit med i arbetet med att hantera finanskriser över hela världen.

ANNONS
ANNONS

”En dag dyker en professor Park från Korea upp och vill bjuda på middag. Han sa ät vad ni vill kostnaden är ointressant, men en statstjänsteman väljer aldrig det dyraste. Väl i en källare på Gamla stan lägger han korten på bordet och säger att Korea är på väg in i en ekonomisk kris och jag har förstått att du vet hur man hanterar banker i kris – berätta allt!”

Lyssna: Stefan Ingves sommarprat [Sveriges Radio]

Läs även: Årets mest spännande sommarpratare [Dagens PS]