Rapportfloden är i gång och förväntan är hög på börsbolagen med stål- och skogssektorn i täten. Dock finns orosmoln.

ANNONS

Högre råvarupriser, halvledarbrist och transportproblem oroar, men marknadsförhållandena är extremt gynnsamma just nu, särskilt för stålbolag där SSAB är draglok i Sverige.

”Högre råvarukostnader blir ett tema i alla verkstadsföretags rapporter”, säger SEB-strategen Esbjörn Lundevall i en TT-artikel på SvD.se.

När det gäller skogsbolag har massapriserna rusat i Kina, vilket gör att Lundevall väntar med spänning på vad skogsbolagen har att säga om utsikterna framöver.

Nästa vecka börjar jättarna släppa sina rapporter för första kvartalet och för de mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen finns förhoppningar om stora vinstlyft.

Räknar med 26-procentiga vinstlyft 

”För OMXS30-bolagen, exklusive investmentbolag, väntas en förbättring på cirka 26 procent för resultat före skatt jämfört med ett år tidigare”, säger Lars Söderfjell, aktiechef på Ålandsbanken, till TT, som uppger att det råder stor skillnad mellan bolagen, beroende på exponeringen mot Kina, som stängde ner under första kvartalet 2020.

Bolag med horisont mot USA och Europa fick uppleva samma svårigheter något senare, under andra kvartalet i fjol.

De rapporter som kommit in hittills har överlag varit starka med bland annat så kallade omvända vinstvarningar, däribland från nätmäklaren Avanza och modeföretaget Boozt.

Samtidigt avlöser rekorden varandra på Stockholmsbörsen.

”Det är låga räntor. Det är jättestora stimulanser. Det är en väldigt stark efterfrågemiljö just nu, på alla sätt. Men det finns inte mycket snubbelutrymme på de här nivåerna”, säger Lars Söderfjell.

ANNONS
ANNONS

Han konstaterar att det ställer höga krav på bolagen, samtidigt som många aktier är historiskt dyra.

Stålbjässen Sandvik, telekomjätten Ericsson och lastbilstillverkaren AB Volvo kommer in med sina rapporter nästa vecka. Det gör även Handelsbanken.

Senaste nytt!
Verkstadsjätten ABB släpper under torsdagsmorgonen en omvänd vinstvarning, rapporterar bland andra Di.se. Läs mer om det här.