Dagens PS

Spotifys aktie rasar – "för tidigt" att veta om bråk

Spotifys aktie
Spotify redovisar vinst för första året någonsin – men bolagets aktie föll kraftigt i efterhandeln. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 03 feb. 2022Publicerad: 03 feb. 2022

Spotify redovisade vinst för 2021 för första året någonsin – men bolagets aktie föll ändå kraftigt i den så kallade efterhandeln på Wall Street.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spotifys intäkter var på 2,7 miljarder euro, motsvarande 28 miljarder kronor under det fjärde kvartalet 2021. Det är en ökning på 24 procent jämfört med motsvarande period året innan.

Spotify har gått med förlust varje år sedan lanseringen 2008, då de satsat på kraftig tillväxt. Men under 2021 bröts trenden, för första gången någonsin gjorde bolaget vinst, på 94 miljoner euro på årsbasis.

Kontrovers kring Joe Rogans podcast

Företaget har den senaste tiden främst uppmärksammats på grund av att artister som Neil Young och Joni Mitchell valt att lämna plattformen då de reagerat med ilska mot vaccinkritik i den mest populära podcasten på plattformen, ”The Joe Rogan Experience”.

Det var också på den kontroversen fokus låg när Spotifys vd Daniel Ek samtalade med analytiker efter rapporten, skriver Financial Times.

“Vi ändrar inte våra policies baserat på en kreatör eller baserat på en mediecykel. Även om Joe har en massiv publik, han är den största podden på över 90 marknader, måste han också lyda dessa policies”, säger Daniel Ek.

“Mätts under månader, inte dagar”

Han fick också frågan om fler kunder avslutar sina abonnemang på grund av kontroversen kring Joe Rogan.

ANNONS

“Det är för tidigt att kunna veta vad effekten skulle kunna bli. När vi har haft kontroverser tidigare har det mätts under månader, inte dagar”, sade Daniel Ek.

Spotifys aktie tappade brant i den så kallade efterhandeln på Wall Street. Aktien föll till en början så mycket som 23 procent, men återhämtade sig därefter till att ligga runt minus 10 procent. I börsöppningen i USA på torsdagen faller aktien 14,4 procent.

Läs även: Joe Rogan ber Neil Young om ursäkt på Spotify

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS