Dagens PS

Spotify la till ett ord – nu stäms bolaget: "Svek"

Spotify
Spotifys vd och grundare Daniel Ek. (Foto: Lars Pehrson/SvD/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 17 maj 2024Publicerad: 17 maj 2024

Spotify är på väg mot en ny konflikt med musikindustrin i USA, efter att bolaget lagt till ett ord i beskrivningen av sin premiumtjänst.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den svenska musikströmningsstjänsten Spotify la till ett ord i sin beskrivning av sin premiumtjänst, och vips så försvann hälften av intäkterna som artisternas ersättning baseras på. Det anklagar Mechanical Licensing Collective det svenska bolaget för i en stämningsansökan i USA.

Ordet är “bundled”, engelska för sammanslagen eller ihopbuntad. Inget annat kring “Premium-tjänsten har faktiskt förändrats”, enligt stämningsansökan som lämnades in på torsdagen vid federal domstol på Manhattan i New York, enligt Fortune.

Spotify gjorde storvinst första kvartalet

Spotify har efter åratal av kraftig tillväxt lagt om fokus till att göra plusresultat, vilket de lyckades med i det första kvartalet då en miljardvinst redovisades för första gången, vilket Dagens PS rapporterat om.

Mechanical Licensing Collective får inte lagligen redovisa hur mycket pengar det handlar om, men hänvisar i stämningsansökan till en Billboard-story som uppskattade att förlusten skulle uppgå till cirka 150 miljoner dollar nästa år.

Spotify kommenterar att de ser fram emot en “snabb lösning” av rättsprocessen, och att de bara genomför saker som utgivare och streamingtjänster “godkände och firade för flera år sedan.”

“Spotify betalade ett rekordbelopp till förlag och samhällen 2023 och är på väg att betala ut ett ännu större belopp 2024”, säger en Spotify-talesman i ett uttalande enligt Fortune.

Fler organisationer lägger sig i

ANNONS

Även andra organisationer lägger sig i striden, som växer till att röra även andra frågor. National Music Publishers’ Association skickade ett upphörandebrev till bolaget på onsdagen och menar att musikvideor, texter och poddsändningar på Spotify använder upphovsrättsskyddad musik utan rätt tillstånd.

“Innan Spotifys ‘bundling’-svek kunde vi ha kunnat arbeta tillsammans för att lösa det här problemet, men de har valt den svåra vägen genom att återigen komma efter låtskrivare”, säger David Israelite, verkställande direktör vid NMPA enligt Fortune.

Läs även: Rekordresultat för Spotify – plus miljarder första kvartalet (Dagens PS)

Läs även: Spotifys vd ratar lön – det har han råd med (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS