Speljätten Embracer plockade in 7,6 miljarder

Uppdaterad: 18 mars 2021Publicerad: 18 mars 2021
svenska techbolag
Embracers vd Lars Wingefors kan stoltsera med att toppa listan över antal rekryteringar bland svenska techbolag under 2021. (Foto: TT)

Speljätten Embracer plockade in 7,6 miljarder – då sjönk aktien i den inledande handeln. 

ANNONS
ANNONS

Embracer utökade sin riktade emission och tryckte 36 miljoner B-aktier, fyra miljoner fler än vad som först var tänkt. Detta på grund av ett stort intresse, enligt bolaget.

Teckningskursen var 210 kronor per aktie, en rabatt jämfört med onsdagens stängningskurs på 223,9 kronor. Bolaget tog därmed in 7,6 miljarder kronor.

”Vi är mycket glada över att intresset för Embracer Group har visat sig vara enastående bland både svenska och internationella institutionella investerare. Kapitaltillskottet om 7,6 miljarder SEK gör det möjligt för oss att fortsätta vår strategi i att välkomna fler fantastiska bolag till koncernen”, säger Lars Wingefors, vd för Embracer, i ett pressmeddelande. 

Utspädningseffekt på runt 7,6 procent

Bland annat CPP Investments, Alecta, AMF Pension, Swedbank Robur deltog i nyemissionen, som innebar en utspädningseffekt på runt 7,8 procent av antalet aktier (cirka 4,7 procent av antalet röster).

Embracer fungerar som ett moderbolag, med huvudkontor i Karlstad, till olika spelstudios världen över. Totalt har Embracer 59 spelstudios med 5 500 anställda i mer än 40 länder. Planerna är att det ska bli ännu fler:

“Likvid från nyemissionen kommer att ytterligare stärka bolagets finansiella ställning och göra det möjligt för bolaget att fortsätta genomföra sin framgångsrika förvärvsstrategi genom att komplettera befintlig verksamhet med nya spelutgivare, spelutvecklingsstudior eller andra tillgångar. Bolaget ser för närvarande ett växande antal potentiella förvärvsmål på kort sikt, som bolaget aktivt ser över och utvärderar.”, skriver Embracer i pressmeddelandet.

“Många affärer kvar att göra”

“Vi har kanske en procent av den globala marknaden i dag. Det finns många affärer kvar att göra. Nästa år blir sannolikt det viktigaste för oss någonsin”, har Lars Wingefors tidigare sagt till Svenska Dagbladet.

Speljätten Embracer Group handlas på First North. Efter bolaget kraftiga tillväxt så kommer de eventuellt att flytta till Stockholmsbörsen framöver.

”Rimligtvis borde det innebära huvudlistan i Stockholm, men vi har inte inlett några formella diskussioner med dem. Av ren nyfikenhet finns det också andra börser runt om i världen som man tittar på, men med all sannolikhet så är det Stockholms huvudlista”, säger Embracers vd Lars Wingefors till Di TV.

Embracer tappade i den inledande handeln på börsen, och var ner drygt två procent efter en halvtimme.

Läs mer: Embracer kan flytta till Stockholmsbörsen – Dagens PS

Läs mer: Styr världsuccé från Karlstad – god för 19 miljarder – Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.