Vad är det egentligen som får oss att agera fel på börsen, sälja vid fel tillfälle och rusa in i fonder vi inte förstår? Svaret stavas psykologi, säger Niklas Laninge, sparpsykolog på investeringsplattformen Opti.
Sparpsykologen om misstagen som kostar dig mest på börsen

Mest läst i kategorin
I en intervju med Dagens PS pratar han om de vanligaste tankefällorna, hur vi påverkas av våra känslor och vad som faktiskt krävs för att bli en bättre investerare.
“Investerarens största fiende är deras egna beteende”, säger Niklas Laninge och pekar på att många förlorar avkastning i jakten på att tajma marknaden. Han hänvisar till amerikansk forskning som år efter år visar samma sak: vi gör onödiga rörelser som stjälper mer än hjälper.
Se mer: Larry Fink: “Dela vinsterna – annars brakar kapitalismen ihop”. Dagens PS
Känslorna styr mer än vi tror på börsen
Att agera på oro och stress är ett säkert sätt att ta dåliga beslut. “Vi vet att det i regel inte är någon som kan tajma marknaden, och att det inte är någon som vet vad som ska komma,” säger Laninge.
Han menar att vi ofta låter kortsiktiga känslor bli till köp- eller säljorder, i stället för att förhålla oss rationellt till det långsiktiga målet.
Läs även: Svensk börsraket på tillväxtresa i rymden: “Vi är världsledande”. Dagens PS
Senaste nytt
Sociala bevis, en fälla för flockmänniskan
En annan vanlig fälla är att titta på vad andra gör.
“Bara för att hundratusen personer har valt en viss fond betyder inte att det är en bra fond”, säger Niklas Laninge och syftar på hur vi låter sociala bevis styra våra beslut.
Listor över populära aktier och fonder kan i våra ögon se ut som rekommendationer, men är egentligen bara statistik.
“Det per automatik betyder inte att det här är ett bra val. Men folk tolkar det ofta så,” säger han.
Faktaruta: Vanliga psykologiska sparfällor
- Kortsiktiga beslut: Stress och oro leder till felbeslut i stökiga tider
- Sociala bevis: Vi följer flocken snarare än fakta
- Kvantifieringsfixering: För stort fokus på siffror, för lite på helhet
- Aktivitetsfållan: Vi tror att mer aktivitet är lika med bättre resultat
Så vänder du psykologin till din fördel på börsen
Men psykologin kan också vara en styrka, om vi använder den rätt.
“Jag har inget emot att man har ett intresse av att köpa och sälja aktier. Men i volatila tider behöver man pauser,” säger Laninge.
På Opti arbetar man med vad han kallar “vältajmade påminnelser” för att hjälpa sparare att stanna upp i stökiga tider. Samma sak kan privatinvesterare göra själva: skapa triggers för eftertanke, inte handling.
“Det är A och O, att undvika onödiga signaler som kan trigga ett kortsiktigt beslut,” säger han. Och ja, det inkluderar till och med nyhetsflödet.
Fixeringen vid siffror kan bli dyr
En annan fälla är det som Niklas Laninge kallar för “kvantifieringsfixering”.
“Människor lägger för stor vikt vid siffror för att de är lätta för hjärnan att förstå. Det där p-talet är högre än det andra. Den siffran är mindre än den,” säger han.
Men i vår jakt på säkra svar riskerar vi att missa kvalitativa faktorer: affärsidén, ledningen, trender i marknaden. “Där får man ge er som bevakar branschen en eloge,” säger han och syftar på mediernas roll att berätta hela storyn, inte bara visa siffrorna.
“Is i magen, och så ska man läsa tidningen lagom mycket,” sammanfattar Niklas Laninge.
Läs även: Sparpsykologen: Särskilt många äldre känner stark börsoro. Dagens PS

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet. Trivs särskilt bra med att skriva oberoende och kostnadsfria nyheter för en bred men intresserad publik.

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet. Trivs särskilt bra med att skriva oberoende och kostnadsfria nyheter för en bred men intresserad publik.