”Det man undrar är om Kinnevik klarar av sitt uppdrag utan Cristina Stenbeck”, säger han.

Joakim Bornold, tidigare sparekonom på Nordnet, i dag sparekonom på Söderberg & Partners, är inte nådig i sin kritik mot Kinnevik efter beskedet att investmentbolaget drar tillbaka försäljningen av Millicom.

Dagens PS berättade i början av juni att Kinnevik skulle sälja 11 miljoner av sitt totala innehav på 38 miljoner aktier i Millicom.

Kinnevik gick ut med den stora affärsnyheten i ett pressmeddelande och Kinneviks vd Georgi Ganev beskrev det som ”en monumental dag för Kinnevik” efter 30 års investering i Millicom.

Men nu kommer nya bud. Efter att Millcoms aktie rasat 11 procent meddelar Kinnevik i dag, torsdag, att erbjudandet om den publika försäljningen av Millicom dras tillbaka på grund av ”nuvarande marknadsförhållanden”.

Joakim Bornold undrar på aktieägarnas vägnar som egentligen pågår i Kinnevik. Han anser att Kinneviks nya besked ”framstår som oseriöst”, säger han till Dagens Industri.

ANNONS
ANNONS

”Det man undrar är om Kinnevik klarar av sitt uppdrag utan Cristina Stenbeck. Frågan är om hon lämnade för tidigt, om organisationen var mogen att driva det här bolaget utan en aktiv storägare”, dundrar Bornold i tidningen.

I samband med att Millicom-affären kommunicerades ut förklarade Kinnevik även att utdelningspolicyn skulle ändras och att lägre utdelningar väntade aktieägarna.

Men även detta tar investmentbolaget nu tillbaka.

”Det känns naivt att ha trott att aktieägarna skulle ha tagit emot beskedet om försäljningen på ett positivt sätt. Millicoms huvudägare är väldigt svajig i hur man vill göra med bolaget. Det här är ren kapitalförstöring för Millicoms aktieägare. Uppenbarligen vill man bli av med bolaget och det här känns som en panikåtgärd”, säger Joakim Bornold till Di.

Rådande omständigheter gör, enligt Bornold, att Kinnevik befinner sig i ett usel förhandlingsläge när nästa försäljningsbud av Millicom kablas ut.

För han tror att det kommer förr eller senare och då är förhandlingsläget dåligt både för Kinnevik och Millicom, resonerar den kände sparekonomen i Di-artikeln.