Investerarna i USA avvaktar nervöst Feds möte om utsikterna framåt och den väntade räntehöjningen på onsdagskvällen, svensk tid.

ANNONS

”Jag tror att Fed höjer räntan 50 punkter, det verkar som om man är helt inställd på att höja räntorna tillräckligt för att döda inflationen”, säger Jim Caron, chefsräntestrateg på Morgan Stanley Investment Management, enligt CNBC.

Om centralbanken, Federal Reserve, höjer räntan i afton är det andra gången räntan höjs sedan 2018.

Det mesta talar för en räntehöjning och många tror att räntan höjs med en halv procentenhet, det vill säga 50 punkter.

Marknaden har redan tagit höjd för en hökaktig penningpolitik från Federal Reserve. Däremot finns farhågor om att ordförande Jerome Powell flaggar för  tuffare räntehöjningar framöver.

Det är det investerarna har störst fokus på.

Medan den amerikanska inflationen skenar och tillväxten i ekonomin bromsar in utgår ekonomer från att USA:s BNP studsar tillbaka under årets andra kvartal, skriver CNBC.

Inflationen avgör beslutet för Feds räntebana

I mars låg USA:s inflationstakt på 8,5 procent – den högsta på mer än 40 år – och även om vissa ekonomer tror att den amerikanska inflationen kan ha toppat är den grundläggande frågan hur snabbt inflationen sjunker som avgör vilken väg Fed tar.

Det är ”nyckeln till Feds räntebana”, konstaterar CNBC.

Om centralbanken inte levererar vad som förväntas kan det tolkas som att Fed blivit duvaktig, det vill säga motsatsen till hökaktig, och det kan i sin tur leda till lägre obligationsräntor medan avkastningen på aktier stiger.

ANNONS
ANNONS

Även om det blir en räntehöjning med 50 punkter nu tror en del bedömare att räntan kan höjas 75 punkter på junimötet.

Att Fed redan nu skulle höja räntan med 75 punkter bedöms inte som troligt. Enligt JP Morgans ekonomer är det bara en chans på fem att Fed höjer räntan med 75 procent den här veckan.

Lär mer om betydelsen av hökaktig och duvaktig.