I en debattartikel hos Wall Street Journal dömer den kände investeraren George Soros ut världens största investmentbolag BlackRocks satsning på Kina som han kallar för ett ”tragiskt misstag”. 

ANNONS

Miljardären och filantropen menar att det är en dålig affär för BlackRocks investerare – och ett hot mot USA:s nationella säkerhet.

”Att hälla miljarder dollar i Kina nu är ett tragiskt misstag. Det kommer sannolikt att förlora pengar för BlackRocks kunder och, ännu viktigare, kommer att skada USA:s och andra demokratiers nationella säkerhetsintressen”, skriver han i Wall Street Journal.

”Den farligaste fienden”

BlackRock är världens största kapitalförvaltare, och under augusti började de erbjuda investeringsprodukter till kinesiska medborgare efter att tidigare i sommar fått tillåtelse att bli Kinas första helt utlandsägda fondbolag.

Soros har också tidigare varit ute och argumenterat emot samarbeten med Xi Jinpings Kina samtidigt som landet slår ner på fria marknader i landet. Den ungersk-amerikanske miljardären har kallat Kinas ledare för ”Den farligaste fienden till öppna samhällen i världen”.

Han har också i Financial Times argumenterat för att den amerikanska kongressen borde lagstifta om begränsningar av kapitalförvaltares investeringar till ”företag där faktiska styrningsstrukturer är både transparenta och anpassade för aktieägare.”

”Konflikt på liv och död”

I sin senaste text skriver han att BlackRock missförstått Kina och han menar att Xi Jinping betraktar företag som ”verktyg i enpartistaten”. George Soros är dock en minoritetsröst på Wall Street just nu när stora företag som BlackRock och Goldman Sachs bedömer att möjligheterna överväger riskerna i Kina, skriver Bloomberg. Soros har minst sagt en annan bild av situationen.

”I dag är USA och Kina engagerade i en konflikt på liv och död mellan två styrsystem: Repressivt eller demokratiskt”, skriver George Soros i sin debattartikel i Wall Street Journal.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Blackrock: Därför kan marknaden missa nästa kris [Dagens PS]

Läs även: Kinas regleringar av techmarknaden – tre varningstecken [Dagens PS]