Sonys aktie rasade 9,8 procent när handeln inleddes på onsdagsmorgonen. Sony, vars aktie låg på historiskt högt värde i början av 2022, är nu tillbaka till siffrorna från oktober 2021.

ANNONS

Financial Times rapporterar att aktieägare anser att aktien straffas på grund av farhågor att Sony nu ska tvingas agera, genom ett motbud på Activision Blizzard eller köp av ett annat företag med liknande profil.

”När resultatmötet är om två veckor, ska Sony verkligen tvingas säga till investerarna att de planerar att växa organiskt efter att deras konkurrent just lagt ett bud på 600 miljarder”, säger analytikern Serkan Toto till Financial Times. ”Om de ska köpa någonting har de stor fördel av hemmaplan när det gäller M&A”.

Call of Duty kan bli exklusivt för Microsoft

Toto konstaterar att aktiefallet är en typisk överreaktion från spelsektorns investerare.

Analytiker spekulerar också i om Microsoft kommer att göra Activisions Call of Duty exklusivt för den egna plattformen.

”Marknaden gissar om vad som kan hända med Call of Duty”, säger David Gibson, analytiker hos MST Financial. ”Om Microsoft gör det exklusivt för den egna plattformen vore det ekonomiskt självmord, men de kanske inte bryr sig om det om det stärker den egna plattformen”.

Lyft för spelsektorn

För den japanska spelsektorn ger nyheten om jätteaffären ett lyft. Aktier i Square Enix och Capcom steg med mer än fem procent efter spekulationer om att de kan vara mål för förvärv. Nintendo och Konami gick upp med 1,95 respektive 2,87 procent när handeln på Tokyobörsen inleddes. Investerare satsar på att japanska spelbolag kan gå ihop för att skydda sig mot övertagande.

Enligt Bloomberg har Sony tappat 20 miljarder dollar (knappt 182,5 miljarder kronor) i marknadsvärde sedan Microsofts affär blev känd. Sony, som har varit marknadsledande i försäljning och när det gäller exklusiva spel över åtskilliga Playstation- och Xbox-generationer hamnar nu under press att svara på utmaningen.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Microsoft köper Activision Blizzard för 600 miljarder [Dagens PS]

Läs även: Rally i Activision Blizzard efter Microsoft-köpet [Dagens PS]