Tillsynsmyndigheter i USA tar till hårdhandskarna mot Wall Street-chefer som SMS:at för mycket och tillsätter Whatsapp-poliser.

ANNONS

En amerikansk utredning om obehöriga SMS på Wall Street tvingar några av världens största banker att skapa en ny roll för övervakning, Whatsapp-polisen, det rapporterar Bloomberg.

På tisdagen straffade amerikanska tillsynsmyndigheter 11 Wall Street-banker för att de misslyckats med att hindra personal från att använda obehöriga meddelandeplattformar.

Utredarna beskrev några av de värsta lagöverträdelserna, bland annat av chefer för handelsplattformar med nationellt och globalt ansvar som SMS:at. De SMS:ade till och med ibland med anställda som ansvarar för att se till att bankerna följer lagen.

Böter och efterlevnadskonsult för övervakning

Förutom över 2 miljarder dollar, cirka 22,5 miljarder kronor, i böter, lovade flera banker, som Bank of America Corp., Citigroup Inc., Goldman Sachs Group Inc. och Morgan Stanley, att, som en del av lösningen, anställa efterlevnadskonsulter som ska granska hur bankerna övervakar all arbetsrelaterad kommunikation, inklusive på anställdas mobiler och andra personliga enheter.

US Securities and Exchange Commission, SEC, påtalade misslyckanden i tillsynen genom att beskriva några högre chefer på varje företag som ägnade sig åt att skriva SMS till kollegor och kunder. Myndigheten har tidigare sagt att den är särskilt frustrerad över chefer som i stället för att hjälpa till att upprätthålla reglerna, bryter mot dem.

Bad mäklare byta till krypterad meddelandetjänst

Bank of Amerika är den bank som fick betala mest i straffavgifter, där sade, enligt Commodity Futures Trading Commission, en chef till mäklare på andra företag att ta bort meddelanden från honom och bad dem byta till Signal, som är krypterad. Den chefen avgick tidigare i år.

SEC:s beslut att avslöja chefer med hjälp av meddelanden som bankerna ombads samla in för utredningen, kan öka pressen på företag att säkerställa att chefer hålls ansvariga. Förra året avskedade JP Morgan Chase & Co några chefer på grund av SEC:s förfrågningar och sänkte bonusar för många andra.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Miljardböter för finansjättar – använt otillåtna appar [Dagens PS]