”Spararna tror stenhårt på SBB, och går knappast på blankarfirmans Viceroys linje i de turer som varit kring bolaget”, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

ANNONS

Hon konstaterar att privatspararna köpt flest aktier SBB och Investor i februari.

Oron är stor på de finansiella marknaderna till följd av Ukrainakonflikten.

”Självklart är de humanitära konsekvenserna av krig alltid de viktigaste. Men vi märker också att många är oroliga för de ekonomiska konsekvenserna. Torsdagen den 24 februari, när Ryssland militärt angrep Ukraina och börsen rasade, var trafiken till Nordnets sajt den högsta någonsin för en börsöppning. Intresset för att logga in och se hur de egna investeringarna påverkas var extremt stort”, säger Frida Bratt i ett pressmeddelande från nätmäklaren.

Utdelningsaktier attraherar många

När det gäller aktieköpen är även utdelningsaktier heta igen vid sidan av SBB och Investor. Där nämner Bratt att SBAB bjuder på en tvåsiffrig direktavkastning, för övrigt den högsta bland stora bolag på Stockholmsbörsen.

Även SAS lockade till köp i samband med flygbolagets rapport och besked om nya besparingar, vilket utlöste ett kursras i aktien.

Spararnas förhållande till bankaktier uppges vara splittrat.

”Självklart är de humanitära konsekvenserna av krig alltid de viktigaste. Men vi märker också att många är oroliga för de ekonomiska konsekvenserna. Torsdagen den 24 februari, när Ryssland militärt angrep Ukraina och börsen rasade, var trafiken till Nordnets sajt den högsta någonsin för en börsöppning. Intresset för att logga in och se hur de egna investeringarna påverkas var extremt stort”, säger Frida Bratt.

ANNONS
ANNONS

Mest handlade aktierna bland Nordnets svenska kunder i februari:

Mest köpta Mest sålda
SBB Meta Platforms
Investor Evolution
Nibe Tesla
Swedbank Nordea
Sinch Volvo
Kinnevik Telia Company
SSAB Astrazeneca
Volvo Cars Kindred
SAS Embracer
H&M Tele2

 

Läs även: SBB-rapporten skräller – höjer utdelningen [Dagens PS]

Läs mer: Pensioner: Alla säljer Rysslandsfonder [Dagens PS]