Analytiker varnar för att det kommer gå trögt för kinesiska aktier under året. Men hos svenska småsparare exploderar intresset för Kinaaktierna.

Brittiska Capital Economics varnar i sin senaste analys för riskerna kring Kinas handelsbråk med USA och en växande bubbla.

Kinaaktier populära 

Samtidigt ser det bra ut för Kina på börsen – där landets snabba återhämtning efter pandemin – har gjort att svenska småsparare nu handlar aktier i Kinabaserade bolag via börser i USA, som aldrig förr.

”Intresset har ökat markant”, säger Nicklas Andersson, sparekonom på nätmäklaren Avanza, till Di.

Och det bekräftas av att antalet Avanzakunder med minst en kinesisk USA-listad aktie har trefaldigats till omkring 60 000, sedan september.

Nordnets sparekonom Frida Bratt håller med om att kinesiska aktier är heta.

”Intresset för kinesiska aktier har ökat i allmänhet, trots den politiska risk som blottlagts, inte minst i samband med Jack Mas försvinnande”, säger hon till Di.

ANNONS
ANNONS

Alibaba lyfte

På onsdagen syntes dock Alibaba-grundaren Jack Ma återigen till – efter att ha varit försvunnen sedan i november. Nyheten fick Alibaba-aktien att lyfta på Hongkong-börsen, men frågan är hur länge till.

Capital Economics analytiker Thomas Mathews ser inte positivt på Kinaaktier under året. Han säger till Di att den globala återhämtningen 2021 istället kommer att gynna andra länder.

”Kinesiska teknikjättar tror jag kommer att gå sämre än många andra sektorer, på både ett och två års sikt”, säger han och påpekar att Pekings hårdföra politik är en stor risk.

”Teknikbolagen i skottgluggen har varit några av de största och starkast stigande aktierna i Kina. En negativ miljö för dem tynger hela index.”

Läs mer: Alibabas grundare har plötsligt dykt upp

 

ANNONS
ANNONS