Fed-ordföranden Jerome Powell säger nu att räntan kanske inte behöver höjas så mycket som centralbanken tidigare trott.

ANNONS

Den amerikanska centralbankschefen gjorde utspelet på fredagen, rapporterar flera internationella medier, däribland CNBC och The Wall Street Journal.

Inflationen är fortfarande för hög, säger Powell och deklarerar att Fed (Federal Reserve) alltjämt är orubblig i sin kamp mot prisökningarna.

Dock har påfrestningarna i banksektorn på senare tid ritat om kartan och förutsättningarna för den amerikanska centralbankens hökaktiga penningpolitik.

Bankstressen gör enligt Fed-toppen att räntan kanske inte behöver stiga så mycket för att hålla inflationen i schack.

Fed-chefen: Viktigast nu är en stabil ränta

”Fram till helt nyligen har det stått klart att ytterligare policyåtstramningar skulle krävas. I takt med att politiken har blivit mer restriktiv blir riskerna med att göra för mycket kontra att göra för lite mer balanserade”, säger Powell, enligt WSJ.

ANNONS
ANNONS

Nu handlar det mer om, enligt Powell, att hålla räntan stabil.

Den amerikanska referensräntan ligger i dag i intervallet 5-5,25 procent, vilket enligt The Wall Street Journal är den högsta nivån på 16 år.

Åter till bankturbulensen som USA fortfarande inte skakat av sig helt, även om de åtgärder som vidtagits från myndigheterna förhindrat ett värstascenario.

Fruktar att bankoron slår mot tillväxten i ekonomin

Jerome Powell slår fast att problemen som startade med kraschade Silicon Valley Bank fortfarande spökar i ekonomin.

”Verktygen för finansiell stabilitet bidrog till att lugna förhållandena i banksektorn. Utvecklingen där bidrar däremot till stramare kreditvillkor och kommer sannolikt att tynga den ekonomiska tillväxten, sysselsättningen och inflationen”, säger Fed-bossen, berättar CNBC.

ANNONS
ANNONS

Powell underströk att det påverkar centralbankens beslut om räntan nästa månad, alltså i juni.

”Så som ett resultat kanske vår styrränta inte behöver stiga så mycket som den annars skulle ha gjort för att uppnå våra mål”.

Läs även: Mystiska reaktionen – dollarn stärks igen [DagensPS.se]