SKF väljer att upphöra med all verksamhet i Ryssland, enligt ett pressmeddelande från företaget. Samtidigt som bolaget lämnar landet säger ledningen att den försöker göra det kontrollerat och med hänsyn till sina ryska anställda.

ANNONS

Enligt SKF:s vd och koncernchef, Rickard Gustafson, har bolaget avvaktat och väntat med ett beslut, men nu menar man att det är ohållbart att fortsätta bedriva verksamhet i Ryssland. De grundförutsättningar som krävs för en stabil produktion tillgogoses inte längre.

SKF skriver att man fram till det fattade beslutet har respekterat alla restriktioner och sanktioner som gäller gentemot Ryssland.

”Sedan invasionens början, när vi stoppade vår export till Ryssland, har vi dagligen utvärderat situationen för att förstå samtliga konsekvenser av eventuella åtgärder”, säger Rickard Gustafson.

SKF skriver ned vinst

”Vi har nu beslutat att upphöra med SKFs samtliga verksamheter, engagemang och investeringar i Ryssland. Vår intention är att avyttra våra ryska verksamheter, med målet att säkra en framtid för våra kollegor.”

En nedskrivning på cirka 500 miljoner kronor relaterad till avyttringen kommer redovisas under det andra kvartalet. Försäljning i Ryssland stod för cirka 2 procent av koncernens totala omsättning 2021.

ANNONS
ANNONS

Enligt uppgifter till Dagens Industri har SKF cirka 270 anställda i Ryssland.

Läs också:

Förlust när oljejättar lämnar Ryssland [Dagens PS]
Ryssland tappar de unga och välutbildade – flyr landet [Dagens PS]