Regeringens förslag till en ny skatt på kreditinstitut får stöd av skatteutskottet som rekommenderar Sveriges riksdag att rösta ja till förslaget. Detta trots skarp kritik mot förslaget som kallats ”bankskatt” av flera andra partier och remissinstanser.

ANNONS

Fem partier lägger fram ett särskilt yttrande där de uttrycker sin kritik mot skatten, rapporterar Dagens industri.

”Jag tycker att det talar sitt eget tydliga språk att remissinstanserna samstämmigt har kritiserat. Att Sverige har hafsat fram ett förslag är oroväckande och vi ser nu hur det tyvärr kommer att kunna slå mot såväl svenska hushåll som svenska företag och i kommunsektorn”, säger Per Åsling (C), riksdagsledamot och förste vice ordförande i skatteutskottet.

Centerpartiet avstår dock från att rösta eftersom att förslaget är en del av den uppgörelse som partiet var delaktigt i 2019 som de nu vill hedra, enligt Åsling.

Även Moderaterna och Sverigedemokraterna kommer precis som Centerpartiet låta bli att delta i Riksdagens omröstning på tisdagen, skriver Di.

Skatten föreslås träda i kraft 1 januari 2022 för svenska och utländska kreditinstitut med skulder över 150 miljarder kronor.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Löfven försvarar bankskatt: ”Sektor som inte svälter” [Dagens PS]