Dagens PS

Sju heta foodtech-aktier att hålla koll på

Lohilo Foods
Lohilo Foods har skjutit upp sin planerade börsnotering. På bilden vd Richard Hertvig. (Foto: Lohilo Foods / Alvestaglass)
Marc Malmaeus
Marc Malmaeus
Uppdaterad: 26 maj 2020Publicerad: 26 maj 2020

Foodtech-sektorn är het och många svenska aktörer tar in kapital i täta intervall. Det går att se en tydlig expansion av branschen och företag med fokus på allt från obemannade matbutiker till gurkmeja-shots tar in kapital. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens PS listar sju foodtech-aktörer som har tagit eller tar in nytt kapital 2020. Både gällande tillverknings- och distributionsmetoder finns det företag som kan revolutionera livsmedelsbranschen. Det finns en stor potential inom foodtech, men man ska dock komma ihåg att investera i bolag i tidiga faser är behäftat med en betydande risk.

Lifvs

Lifvs är en butikskedja vars butiker består av modulbyggnader som öppnas via en smart phone. I nuläget finns de obemannade butikerna på 13 platser och innan 2023 siktar företaget på att ha 300 butiker. 13 mars i år tog Lifvs in 20 miljoner kronor i en emissionsrunda. Totalt har de tagit in över 40 miljoner kronor. Företaget kan vara extra relevanta med tanke på coronavirusets inverkan.

Klimato

Klimato tillhandahåller ett digitalt program som används av restauranger för att de ska kunna räkna ut sin klimatpåverkan. Olika rätter och livsmedel kan kategoriseras, och utsläppen redovisas sen på menyerna. Bland andra Bastard Burgers och Sodexo använder tjänsten. Företaget tog in 2,6 miljoner kronor i kapital i februari och siktar på att nå 2,5 miljoner kronor i intäkter 2020.

Bayn Europe

Bayn tillverkar lösningar som består av sötat fiber och är ett substitut för socker eller sötningsmedel. Företaget har en rad färdiga lösningar som ska användas i allt från choklad till bröd och glass. Bayn är noterade på Stockholmsbörsen och omsättningen 2018 var 5 miljoner kronor. I februari år gjorde de en nyemission på 2,5 miljoner kronor.

Lohilo

ANNONS

Lohilo hette tidigare Alvestaglass och tillverkar bland annat energidrycker och proteinrik glass. Företaget hade tänkt lista sig på Nasdaq First North i juni, men har varit tvungna att skjuta på det på grund av coronaviruset. I samband med listningen planerar de att ta in 50 miljoner kronor i en emission. Företagets produkter är väletablerade på marknaden och de distribuerar bland annat Häagen-Dazs i Sverige.

Veg of Lund

Veg of Lund tillverkar smoothies baserade på potatis och rapsolja. Tidigare i år listade de sig på Nasdaq First North. 2019 omsatte företaget strax över 2 miljoner kronor och hade ett resultat på -13,7 miljoner kronor. Den största investeraren i samband med börsnoteringen var Leif GW Persson, som via sitt bolag investerade 5,2 miljoner kronor.

Frill

Frill startade 2014 och tillverkar fiberrik glass utan tillsatt socker. Företaget börsnoterades på First North 2019 och värderades vid det tillfället till 123,7 miljoner kronor. Företaget genomför just nu en nyemission på 15 miljoner kronor och har som mål att uppnå ett positivt kassaflöde nästa år.

Pharmaway

Pharmaway säljer flytande gurkmeja som shots och deras produkt finns bland annat i ICA-butiker och på apotek. Företaget genomför just nu en investeringsrunda där de tar in 15 miljoner kronor. Vid fulltecknad emission kommer företaget vara värderat till 40 miljoner kronor. Företaget siktar på en expansion till USA.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS