Singapores kommande premiärminister och nuvarande finansminister Lawrence Wong varnar för att en konflikt mellan Kina och USA snart kan bryta ut över Taiwan. Enligt Wong kan länderna snart ”gå in i konflikten i sömnen”.

ANNONS

Under en intervju med Bloomberg på måndagen varnar Lawrence Wong för att läget blir allt mer spänt mellan stormakterna Kina och USA. Enligt honom kan länderna snart ”gå in i konflikten i sömnen”.

Att USA:s representanter besöker Taiwan och Kina svarar med militärövningar krig den kontroversiella ön ökar bara trycket.

Farliga beslut

”Vi börjar se en rad beslut som fattas av båda länderna som leder oss in på allt farligare territorium,” uppger Wong till Bloomberg.

Varken Kina eller USA vill ha krig över Taiwan, menar Wong, men om situationen hårdnar ytterligare så kan länderna enligt honom hamna där ändå.

”Vi kan gå i sömnen in i konflikten. Och det är det största problemet och faran.”

Singapore medlar i konflikten

Singapore har försökt medla genom konflikten och kan bli ett av de länder som drabbas hårdast om ett krig skulle bryta ut. Det lilla landet är beroende av handel där Kina räknas som sin främsta handelspartner, samtidigt som Singapore stödjer en stark amerikansk närvaro i Asien genom att tillåta USA att få tillgång till militära anläggningar.

Vill se större amerikansk närvaro

Wong vill se att USA involverar sig ännu mer i Stillahavsområdet och ökar handeln med länderna där det nyligen lanserade samarbetet Indo-Pacific Economic Framework borde ses som en början på något mycket större.

Samtidigt varnar han för att världens ledare numera använder handel som ett sätt att bygga geopolitiska broar.

ANNONS
ANNONS

”Den gamla logiken brukade vara att med mer handel kan vi dämpa geopolitiska rivaliteter”, säger han och belyser att ”geopolitiken kan undergräva handeln”.

”Och det kommer att leda oss till en mer splittrad och farlig värld.”

Läs även: Taiwan: Ny amerikansk delegation i kontroversiellt besök [Dagens PS]