Låna ut fyra miljarder och få tillbaka som mest 155 miljoner – låter det som en god affär? Nej, men det är facit från svenska statens senaste satsning på SAS.
Siffrorna från statens usla affär med SAS
Mest läst i kategorin
“Om du vill bli miljonär, börja med en miljard dollar och starta ett nytt flygbolag”, ska entreprenören Richard Branson ha sagt.
Citatet ser i alla fall ut att stämma för det svenska folket. Dagens industri har kommit över siffror på hur mycket skattebetalarna får tillbaka efter decennier av investeringar i och lån till flygbolaget SAS.
Avnoterades från Stockholmsbörsen
SAS lämnade Stockholmsbörsen för ett par veckor sedan, och ägs nu av ett konsortium lett av kapitalförvaltaren Castlelake, Air France-KLM och den danska staten.
För de gamla ägarna blir det knappt några smulor kvar efter decennier av investerande. Den svenska staten ägde tidigare 22 procent SAS, nu är ägandet begränsat till 0,69 procent i form av en andel i en särskild stiftelse, skriver Di.
Tidningen skriver att de kommit över ett mejl från svenska statens rådgivare Deutsche Bank till finansdepartementet med uppskattning på vilka värden som staten väntas få ut från SAS rekonstruktion.
4 miljarder i utestående lån
För de fyra miljarder i innestående lån som SAS har till svenska staten blir det, förutom ovan redovisade ägande i särskild stiftelse, runt 60 miljoner kronor tillbaka i kontanter.
”Utöver detta kan enligt bolagets rekonstruktionsplan ytterligare ersättning om cirka 60 miljoner kronor tillkomma längre fram, men det hänger hur det går med vissa kvarstående legala frågor”, uppger Victoria Ericsson, pressekreterare hos finansmarknadsminister Niklas Wykman (M), för Di.
Enligt tidningen blir den totala summan på återbetalningen från alla statens affärer med SAS då 155 miljoner – som mest.
Läs även: Nu försvinner SAS värdelösa aktie från börsen (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.