Dagens PS

Aktivistfond försöker splittra oljejätten Shell i flera bolag

Shell
En aktivistfond försöker dela upp oljejätten Shell i flera bolag. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 28 okt. 2021Publicerad: 28 okt. 2021

Den aktivistiska hedgefonden Third Point har köpt en stor aktiepost och försöker bryta upp Royal Dutch Shell i flera olika bolag. Men oljejätten slår tillbaka. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hedgefonden Third Point är under ledning av aktivistinvesteraren Daniel Loeb och har köpt en aktiepost värd 750 miljoner dollar, motsvarande 6,4 miljarder svenska kronor, i den anglo-nederländska oljejätten Royal Dutch Shell.

Det är motsvarande 0,4 procent av bolaget, enligt Bloomberg.

Han kräver att bolaget ska splittras upp i “flera självständiga bolag”, med flytande naturgas, förnybara bränslen och marknadsföring i en egen del, och en “legacy”-verksamhet som ska förvalta företagets olje- och kemikalieprodukter.

Pensionsfond ska dra tillbaka 15 miljarder euro

Bolaget har varit under hård press för att sänka sina koldioxidutsläpp och förlorade i maj en rättsprocess som tvingar dem att sänka sina utsläpp, vilket Dagens PS rapporterade om.

I dagarna berättade också den nederländska pensionsfonden ABP att de tänkt dra tillbaka 15 miljarder euro i investeringar från fossila bränslen senast 2023. Fonden har en stor aktiepost i Shell.

“Shells styrelse och ledning har svarat på detta med inkrementalism och försök att “göra allt”. Som ordspråket säger, du kan inte vara allt för alla människor”, skriver Daniel Loeb i ett brev till aktieägarna om försöket att splittra bolaget.

“När Shell försökte göra det har bolaget fått olyckliga aktieägare som har svultits på avkastning och ett olyckligt samhälle som vill se Shell göra mer för att minska koldioxidutsläppen.”

ANNONS

“Acceleration av CO2-reduktionen”

Han menar att hans nya plan är bättre för både aktieägare och samhälle.

“Att följa en djärv strategi som denna skulle sannolikt leda till en acceleration av CO2-reduktionen samt avsevärt ökad avkastning för aktieägarna, en vinst för alla aktieägare”, säger han.

Oljebolagets vd Ben van Beurden försvarar dock sin strategi och menar att en integrering av olja, gas och förnybar energi är nyckeln till att genomföra energiomställningen.

“Utan företag som oss kommer det att bli mycket svårare”; säger han.

Läs även: Aktivister vann rättsfall – Shell måste sänka utsläpp

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS