Handelsbanken, SHB, spår en rad tunga räntehöjningar och konstaterar att förtroendet för Riksbanken är rejält naggat i kanten.

ANNONS

”Tyvärr finns det inte många alternativ, då hög inflation och urholkat förtroende för inflationsmålet och för Riksbanken kan ge ännu sämre ekonomisk utveckling på sikt”, skriver Handelsbanken, SHB, i senaste makrobrevet.

Prognosen är att Riksbanken höjer styrräntan med 50 punkter både i juni och september.

”När riskerna vägs mot varandra tror vi att Riksbanken landar i att gå snabbare fram i närtid och att de sen fortsätter att höja räntan på varje möte tills de ser att inflationstrycket är på väg ner.

SHB: Sista räntehöjningen sker i april 2023

I april nästa år gör Riksbanken, enligt SHB, en sista höjning och då är styrräntan uppe i 2 procent, heter det.

”Vi ser att hushållen börjar strama åt och oroar sig för framtiden. Vi ser att bostadsmarknaden bromsar in. Vi ser förvisso att företagen än så länge är optimistiska. Men i slutändan är det konsumenter i Sverige och utomlands som bestämmer hur hög efterfrågan blir”, skriver Handelsbanken och slår fast att den aggressivare penningpolitiken får ekonomin att bromsa in.

Följden av det behöver inte vara dålig, men det riskerar att sätta ”en boll i rullning”, enligt analysen.

ANNONS
ANNONS

Bedömningen är att om inte Riksbanken agerar snabbare ökar hotet om en pris- och lönespiral med lägre tillväxt och sämre arbetsmarknad.

Läs även: Expert: Riksbanken får fel – marknaden rätt [Dagens PS]