Riksbankens ränteprognos rimmar illa med marknadens förväntan och det mesta talar för att marknaden får rätt – i alla fall nästan – och Riksbanken fel, enligt expert.

ANNONS

DNB:s Ulf Andersson, chef för FICC Markets i Sverige, konstaterar att marknaden tror att styrräntan är 3,35 procent i slutet av nästa år.

Riksbanken spår å sin sida i ränteprognosen att styrräntan då är 1,50 procent.

Skillnaden är alltså hela 185 punkter mellan de olika lägrens prognoser, skriver DNB-toppen i ett marknadsbrev, berättar Affärsvärlden.

Som mest kalkylerar Riksbanken med en styrränta på 2,35 procent, men det är fortfarande en markant skillnad på 100 punkter, framgår det.

Ulf Andersson tror emellertid, skriver AFV, att Riksbanken kommer gå betydligt hårdare fram än vad man flaggat för i april.

Härnäst, i juni, utgår han från att styrräntan höjs med 50 punkter och att höjningar på 50-75 i höst är troligt.

”Detta är i så fall en betydligt snabbare åtstramning än vad som annonserades i april och ligger mer i linje med alternativscenariot och även med marknaden som just nu prisar in 1,50% i slutet av 2022. Givet att det tar en viss tid innan åtstramningen får avsedd effekt så finns det heller inga skäl att vänta. På kort sikt får marknaden av allt att döma alltså rätt. Vad som händer sedan är mer osäkert”, skriver han, enligt AFV.

Riksbanken kommer däremot inte att höja räntan lika mycket som marknaden tror, vilket innebär att marknaden nästan får rätt och Riksbanken fel, enligt DNB:s expert.

ANNONS
ANNONS

Men han är skeptisk till att räntevapnet får så stor effekt på inflationen, som han menar är orsakad av flera omvärldsfaktorer och inte är utbudsdriven.

En sak är han övertygad om – att ökade räntekostnader slår ytterligare mot konsumenternas köpkraft.

Läs även: Avgående KI-chefen: Hård smäll väntar löntagarna [Dagens PS]