Dagens PS

SEB: Räntor och börs sänker förmögenheter

SEB
En negativ börsutveckling men även det höga räntetrycket fick svenskarnas förmögenheter att krympa i Q3. Bilden är tagen i ett annat börssammanhang. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 05 dec. 2023Publicerad: 05 dec. 2023

En negativ börsutveckling men även det höga räntetrycket fick svenskarnas förmögenheter att krympa i årets tredje kvartal, konstaterar SEB.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Det mesta på den ekonomiska dagordningen pekade i negativ riktning under det tredje kvartalet. En svag börs, avmattad bostadsmarknad och en räntehöjning från Riksbanken fortsatte pressa ner hushållens förmögenhet. Inför årets sista kvartal finns dock goda förutsättningar för att hushållen äntligen kan andas ut med något mer positiva börsvindar och en efterlängtad räntetopp”, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

Hushållens nettoförmögenheten minskade med 1,5 procent, eller 327 miljarder kronor i absoluta tal, till totalt 21 617 miljarder kronor, under tredje kvartalet.

Nedgången är driven av minskade aktietillgångar med-3,6 procent och räntetillgångar på 0,7 procent.

SEB: Räntekvoten ökar med 25 procent

Samtidigt ökade fastighetstillgångarna med 0,7 procent, visar SEB:s sparbarometer.

Skulderna steg med 0,1 procent, motsvarande 7 miljarder kronor, under perioden. Ökningstakten har aldrig legat under 1 procent tidigare. Ökningstakten av skulderna är därmed den lägsta sedan mätningarna började.

Räntekvoten, som visar hushållens räntekostnader som andel av disponibel inkomst, har ökat med 25 procent från 6,5 procent till 8,1 procent.

“Ränteläget är den enskilt viktigaste komponenten för att avgöra vart bostadsmarknaden är på väg. Hushållens räntekvot når nu den högsta nivån sedan slutet av 2008 och pressar ner hushållens vilja att ta på sig mer skuld till rekordlåga nivåer. Med en stundande ränteplatå, låg skuldbenägenhet och fortsatt urholkad köpkraft talar det mesta för att bostadsmarknaden bottnar först en bra bit in på 2024”, säger SEB:s privatekonom i pressmeddelandet.

ANNONS

Läs även: Svenska reallöner minskar inte längre Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS