Nätmäklarna Nordnet och Avanza får se upp, rivalerna är hungriga och på jakt efter marknadsandelar, konstaterar Dagens Industri i en analys.

ANNONS

Hårdare konkurrens stundar för nätmäklarna Nordnet och Avanza, som får se upp då rivalerna är hungriga, enligt Di som pekar ut brittiska CMC Markets och nederländska Flatexdegiro som möjliga hot mot de svenska nätmäklarna.

Avanza och Nordnet kan dra fördelar av ISK-sparandet. Varken CMC Markets eller nederländska Flatexdegiro kan erbjuda småsparare samma koncept.

Utmanarna siktar högt

Samtidigt uppges de presumtiva rivalerna ha högt ställda mål. Flatexdegiro har som mål att öka antalet kunder från fjolårets 1,25 miljoner till 7-8 miljoner 2026.

CMC Markets har i Australien erbjudit sin plattform genom en bank, ett koncept som man även tittar på för Storbritannien. Di pekar på att detta även skulle kunna ske i Sverige och nämner Skandia samt Länsförsäkringar som möjliga intressenter.

Värderingen på de svenska nätmäklarna är högre än för sina internationella rivaler. Lönsamheten är också högre. Dagens Industri menar att den premievärderingen är en risk om de internationella aktörerna flyttar fram sina positioner.

”Avanza och Nordnet har en i grunden stabilare affär och rörelsemarginaler på cirka 60 procent i år, mot CMC:s och Flatexdegiors dryga 40 procent.”

ANNONS
ANNONS

Å andra sidan finns mycket tillväxt att hämta om de båda utmanarna lyckas med sina strategier. Då kan såväl lönsamhets- som värderingsgapet minska och Avanza och Nordnet tappa sin premievärdering”, skriver tidningens Agnetha Jönsson.

Läs även: Avanza stor förlorare på ISK-skatt [DagensPS.se] »