SAS personal rasar mot företagsledningen som vill bilda dotterbolag med bemanningsanställda för att ta över flygningar.

ANNONS

Både piloter och kabinpersonal är i uppror. Bakom ilskan finns bland annat beskedet att företaget bildar två dotterbolag med bemanningsanställda som ska ta över vissa flygningar.

Det är inte bara i Sverige som det kokar bland de anställda, också i Danmark och Norge är missnöjet stort.

De anställda i Sverige känner sig svikna av den största ägaren: svenska staten.

Man anser att ledningen för SAS får härja fritt, och att detta går ut över personalen.

Omoraliskt, oetiskt och osolidariskt

”Det är omoraliskt, oetiskt och osolidariskt. Det SAS-ledningen gör nu är ett hån mot de runt 560 piloter som är uppsagda”, säger Christian Laulund, ordförande för den norska delen av fackförbundet för piloter inom SAS till E24.

ANNONS
ANNONS

Enligt företaget är de hårda sparkraven man nu genomför ett resultat av den knivskarpa konkurrens som råder på marknaden, och givetvis också som en följd av pandemin. Bolaget har fått stöd i miljardklassen från staten, men flera lågkostnadsbolag vill ta över på marknaden.

Finnair, tyska Eurowings och Ryanair har deklarerat att de kommer att genomföra långflygningar från Arlanda.

Nyligen genomfördes enligt Expressen en enkätundersökning bland piloterna som visar att förtroendet för ledningen saknas.

Vill ha 18 miljoner i skadestånd

Svensk Pilotförening stämde nyligen företaget på nära 18 miljoner i skadestånd för brott mot kollektivavtalet.

I den senaste schismen anklagas SAS för att försöka kringgå avtal och bryta mot gällande villkor genom att anställa personal i de båda nybildade bemanningsbolagen på sämre villkor.

När SAS började anställa personal i Danmark tecknades avtal med helt andra fackföreningar.

ANNONS
ANNONS

”Det var verkligen att hugga kniven i ryggen på alla oss befintliga fackföreningar i Sverige Norge och Danmark. Vi har varit SAS avtalspart på våra skandinaviska arbetstillfällen under hela SAS historia”, säger Viktoria Svensson, ordförande för kabinfacket som organiseras via Unionen till Expressen.

Enligt uppgift ska 259 tillsvidareanställda och 250 timanställda sagts upp på grund av pandemin. 560 piloter har sagts upp.

Läs även: MP till klimatangrepp mot Moderaterna [Dagens PS]