Tesla tappade 1000 miljarder kronor i börsvärde under tisdagen.
Nu avslöjas att flera styrelsemedlemmar miljardsålt aktier i förra veckan.
Enligt spekulationer i USA måste världens rikaste man Elon Musk sälja aktier för att betala av skulder. 

ANNONS

Teslaaktien fortsätter att falla kraftigt efter Elon Musks omröstning om att sälja 10 procent av aktierna. Under tisdagen föll aktien med 11,99 procent och börsvärdet är nu tillbaka på en triljon dollar. Enbart värdetappet under tisdagen var 120 miljarder dollar, motsvarande 1030 miljarder kronor. Siffran motsvarar ganska exakt värdet för Volkswagen.

Flera orsaker

Det verkar finns flera orsaker till att raset i Tesla eskalerar, även om det mesta handlar om psykologi i en extremt volatil aktie.

Kimbal Musk, lillebror till Teslachefen Elon Musk, har sålt en större post Teslaaktier. (Foto: Wikimedia Commons)
Kimbal Musk, lillebror till Teslachefen Elon Musk, har sålt av en större post Teslaaktier. (Foto: Wikimedia Commons)

Under tisdagen framkom uppgifter om att flera nyckelpersoner i Tesla miljardsålt aktier under förra veckan. Elon Musks bror Kimbal Musk, som även sitter i Teslas styrelse, sålde i förra veckan Teslaaktier för 109 miljoner dollar, motsvarande 937 miljoner kronor. Även Teslas ordförande Robyn Denholm sålde för 29 miljoner dollar, motsvarande 250 miljoner kronor.

Måste betala skulder

Spekulationer i USA gör nu gällande att Elon Musk ska sälja 10 procent av sitt Teslainnehav för att betala av skulder. Trots att Musk är rikast i världen har han fått belåna 92 miljoner Teslaaktier för att kunna betala olika saker, då han inte tar ut någon lön och Tesla inte har någon aktieutdelning.

Viss förvirring tycks också råda om Tesla har något kontrakt med Hertz om att leverera 100 000 elbilar. Elon Musk har dementerat att kontraktet finns, medan Hertz vd säger att det finns ett kontrakt. Lika förvirrande är det att Pepsi säger att de inom kort ska få leverans av Teslas Semi-lastbilar, medan Tesla säger att lastbilen fortfarande är under utveckling.

ANNONS
ANNONS

Ändå en av årets stora vinnare

Trots måndagens och tisdagens stora nedgångar är Teslaaktien en av årets stora vinnare på aktiemarknaden med en uppgång på 40 procent.