Dagens PS

Saab kan tjäna miljarder på Australiens storsatsning

Australien
Australien ska bygga ut sin flotta, vilket kan vara riktigt goda nyheter för Saab. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 21 feb. 2024Publicerad: 21 feb. 2024

Australien ska satsa 75 miljarder kronor på att fördubbla sin flotta. Det kan ge rejält klirr i kassan för svenska Saab.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den svenska försvarsjätten Saab har gått starkt på börsen den senaste tiden, och klev för någon vecka sedan över 100 miljarder i börsvärde för första gången, vilket Dagens PS rapporterade om. De senaste sex månaderna är aktien upp 40 procent.

Nu berättar Affärsvärlden om att landets nya storsatsning på flottan för motsvarande 75 miljarder kronor, vilket rapporterades om under gårdagen av bland andra Reuters, kan ge klirr i kassan för Saab.

Skrev avtal 2020

Saab har ett avtal med Australien från 2020 där det står att Saab ska ”leverera nästa generations stridsledningssystem för hela flottan”. 

Nu ska Australien fördubbla antalet fartyg i flottan. Det kan betyda fler affärer för Saab, som satsar rejält på Australien. Företaget har byggt en produktionsanläggning i Adelaide, och försvarsbolaget har 930 anställda i landet.

”Australien betraktar oss som ett lokalt viktigt försvarsföretag, en del av deras försvarsförmåga, och har gjort oss till något av en ‘hovleverantör’ av de här systemen”, förklarade Saabchefen Micael Johansson för Affärsvärlden sommaren 2020.

“För tidigt att säga”

Nu är dock företaget fåordigt om det nya paketet kommer att generera fler affärer.

ANNONS

”Det är ännu för tidigt att säga hur det australiska marinpaketet som just presenterades kommer att påverka Saab. Vi kommer att analysera vad paketet innebär och är givetvis redo att bistå den australiska marinen och myndigheterna med vår expertis och våra lösningar när de nu avser att utöka sin marina förmåga”, säger Saabs presschef Mattias Rådström till Affärsvärlden.

Läs även: Saabs succé fortsätter – nu över 100 miljarder i börsvärde (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS