ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Saab får ny miljardorder från USA

Uppdaterad: 18 sep. 2023Publicerad: 18 sep. 2023
Saab
Saab Dynamics har fått en order från amerikanska försvarsdepartementet. På bilden Granatgeväret Carl Gustaf. (Foto: Fredrik Sandberg / TT)

Saab Dynamics har fått en order från amerikanska försvarsdepartementet. De köper samtidigt in sig i ett tyskt försvarsföretag med AI-profil.

ANNONS
ANNONS

Det handlar till att börja med om granatgeväret Carl Gustaf med leveranser 2024-2026, men också pansarskott, ammunition och spränggranater, när USA:s försvarsdepartement lägger en miljardorder hos Saab Dynamics, skriver KT.

Utökat ramavtal

USA utökar ramavtalet från 2019.

Totalt innebär avtalet att USA kan lägga beställningar hos bolaget för ytterligare drygt 4,7 miljarder kronor.

“Vi är stolta över att våra understödsvapen gör skillnad för våra kunder. Det utökade ramavtalet stärker vår goda relation med den amerikanska försvarsmakten och innebär att de kan fortsätta använda AT4 och Carl-Gustaf under många år framöver”, säger Görgen Johansson, chef för Saab Dynamics, i ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

Saab satsar

Parallellt med detta satsar bolaget även offensivt och framtidsinriktat genom ett fördjupat samarbete med Tysklands-baserade försvarsföretaget Helsing, skriver TT.

Helsing är specialiserat på AI-lösningar inom försvarssektorn.

Fördjupat samarbete

Saab betalar motsvarande cirka 900 miljoner kronor och får i utbyte fem procent av aktierna i Helsing som har verksamhet i Tyskland, Storbritannien och Frankrike.

I ett pressmeddelande skriver Saab att ”i och med affären inleds ett fördjupat samarbete bolagen emellan”.

Relaterade artiklar:

Värmländska vapen viktiga – för Ukraina – Dagens PS

Brist på ingenjörer hotar försvaret – Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS