Dagens PS

Så ska Kinas riksbank kyla ner överhettad marknad

Kinas riksbank.
Den kinesiska riksbanken lånar stora mängder kinesiska statsobligationer för att kunna kyla ner den kinesiska obligationsmarknaden i framtiden. (Foto: Gao Xueyu / AP / TT)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 05 juli 2024Publicerad: 05 juli 2024

Kinas riksbank meddelar att man har obligationer värda hundratals miljarder yuan till sitt förfogande. Tanken är att dessa ska säljas när marknadsläget är rätt, för att kyla ner det pågående obligationsrallyt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det kinesiska folket bank (Kinas riksbank) kommer att låna medellånga och långa kinesiska statsobligationer. Planen är att sälja av stora mängder vid “rätt tillfälle” för att kyla ner obligationsmarknaden, rapporterar Reuters.

Man har ingått avtal med ett flertal stora finsansiella institutioner angående obligationslån, meddelar banken.

Stark kinesisk obligationsmarknad

Kinas statsobligationer har presterat bra i år när en i övrigt instabil ekonomi har fått allt fler investerare att flytta kapitalet till stabilare alternativ.

Obligationsräntan på kinesiska obligationer har gått upp på fredagen.

“När riksbankens obligationsinnehav blir värt hundratals miljarder yuan kan de verkligen påverka obligationsmarknaden genom att sälja av stora mängder på en gång”, säger Ming Ming, chefsekonom vid CITIC Securities.

ANNONS

Senaste nytt

Kinas riksbank vill styra marknaden

Tanken med greppet är alltså att kunna kontrollera obligationsmarknaden genom framtida försäljningar. Detta är tänkt att vara en alternativ strategi till att tajta till den kinesiska penningpolitiken.

ANNONS

“Den kinesiska riksbanken hoppas kunna skapa en kortsiktig paus på obligationsrallyt”, säger Julian Evans-Pritchard, chef för kinesisk ekonomi vid Capital Economics.

Kinas ekonomi står inför svårigheter

Tillväxten i Kina är den lägsta på 30 år, födelsetalen fortsätter att sjunka och ungdomsarbetslösheten bekymrar. Allt medan landets äldre går på knäna.

Som vi har skrivit om tidigare är den svaga fastighetsmarknaden och skuldberget för lokala myndigheter två orsaker. Men det finns fler problem med rötter både i politiken och i samhällsutvecklingen.

Kinas förflyttning mot mer högteknologisk industri ekonomiska skapar problem i nuet. Den har fått regeringen att överge sitt tidigare stöd till fastighetsmarknaden. Det har sin tur påverkat andra branscher negativt. 

Samtidigt har president Xi Jinping ett större fokus på säkerhetsfrågor än på ekonomin, och det kopplat med hans misstro mot marknadskrafternas roll, skapar också problem.

Läs mer: Labours vinst lyfter börsen. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS