Dagens PS

Så ser de största ekonomiska riskerna ut 2022

2022
Pandemin kommer att påverka världens finanser även under 2022, spår Bloomberg. (Foto: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 14 dec. 2021Publicerad: 13 dec. 2021

Omikron, inflation eller kris i Kina? Hur ser egentligen utsikterna ut inför 2022? Här är några av de potentiella fallgropar och ljusglimtar som Bloomberg sammanställt i en prognos över världens ekonomi. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Omikrons utveckling

Många är de som sedan pandemins utbrott försökt sia om finansmarknadens framtid. Även om det ännu är för tidigt att spekulera i hur omikronversionen av covid-19 kommer att påverka vår ekonomi, vet vi av erfarenhet att allt kan hända. Inte minst med tanke på att omikron tycks mer smittsam, om än mindre dödlig.

Månad efter månad av lockdowns, restriktioner och rädsla för smitta har hållit människor borta från fritidsnöjen som restaurangbesök och gym, vilket i stället lett till ett ökat köpsug inom exempelvis näthandeln.

På det positiva kontot menar Bloomberg att en balansering av utgifterna skulle kunna öka den globala tillväxten från Bloombergs basprognos på 4,7 procent till till 5,1 procent.

Samtidigt är risken för ytterligare restriktioner överhängande. Vid fall av en mer dödlig variant av viruset skulle ekonomin ännu en gång drabbas hårt. En återgång till de hårdföra restriktioner vi upplevde under 2021 skulle inom loppet av tre månader kunna sakta ner den globala tillväxten till 4,2 procent. Minskad efterfrågan och färre människor på arbetsmarknaden försämrar i sin tur prognosen ytterligare.

ANNONS

Senaste nytt

Hot om inflation

När 2021 inleddes förväntade man sig att USA skulle avsluta året med 2 procents inflation. I stället tangerar siffran nu 7 procent.

Inför 2022 är prognosen att inflationen landar nära målnivåerna, men visst kan det gå snett igen. Redan stigande löner kan fortsätta stiga och det spända läget mellan Ryssland och Ukraina kan generera högre gaspriser. Även matpriserna kan gå upp som ett resultat av klimatförändringar.

ANNONS

En ny virusvåg kan komma att slå hårt mot resebranschen och i förlängningen sänka oljepriserna. Faktorer som sammantaget skulle skapa både arbetslöshet och inflation.

Kina in i väggen

Under det tredje kvartalet 2021 stannade Kinas ekonomi av. Raset i skuldtyngda fastighetsjätten Evergrande, återkommande lockdowns och energibrist drog ner den årliga ekonomiska tillväxten till 0,8 procent. En siffra långt under den 6-procentiga takt som världen vant sig vid.

Pekings covidstrategi och omikron kan även generera i ytterligare nedstängningar. Utöver det kan svag efterfrågan och utebliven finansiering bromsa byggandet av fastigheter, som i dag står för cirka 25 procent av Kinas ekonomi.

Andra risker som Bloomberg tar upp i sin prognos är stigande matpriser som ett resultat av pandemi och klimatpåverkan. Men visst kan 2022 också generera i bra saker.

Globalt sett sparar världens hushåll enligt Bloomberg nu biljoner dollar i överskottsbesparingar tack vare pandemi, nedstängningar och påtvingad sparsamhet, vilket skulle kunna påverka tillväxten positivt.

Läs även: Lista – guldkornen bland indexfonder

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS