Dagens PS

Så många svenskar vill byta till euro 

Ja eller nej? Redan under folkomröstningen 2003 gick svenskarnas åsikter om euro som valuta isär
Ja eller nej? Redan under folkomröstningen 2003 gick svenskarnas åsikter om euro som valuta isär (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 21 maj 2024Publicerad: 21 maj 2024

Anser du att Sverige ska inför euro som valuta? Så löd frågan under folkomröstningen som ägde rum i Sverige 2003. Nej, sa majoriteten då. I samma anda ser vi ut att fortsätta. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Stödet för euron har nästan fördubblats sedan 2022

Ändå är det bara 24 procent som är för ett valutabyte. 

Stort motstånd

Enligt en undersökning från TV4 Nyheterna är det 54 procent som är emot ett införande av euron. Det är en ökning med 7 procent sedan i höstas. 

Skillnaderna är dock stora beroende på var i landet man frågar. 

Uppe i norr är det 11 procent som vill byta till euro, vilket kan kan jämföras med Malmö och Göteborg där drygt en tredjedel är för ett valutabyte. 

Även bland de lite mer offentliga rösterna skiljer sig åsikterna åt.

ANNONS

Senaste nytt

“Udda att inte byta”

ANNONS

Dags att byta, menar den tidigare riksbankschefen Stefan Ingves, som tror att Sverige skulle gynnas av att byta till euro.

“Om man är en liten, öppen ekonomi och granne med en stor elefant som fattar beslut om de riktigt stora transaktionssystemen pekar allt i riktning mot att gå med i euron. Om man inte är med i euro då är man de facto bara en halv medlem i EU”, säger Ingves till SvD

Han pekar på att Sveriges inflytande över den ekonomiska diplomatin har minskat de senaste 30 åren, och att vi måste anpassa oss. 

“Det ter sig väldigt udda och hårdnackat att Sverige skulle hålla fast vid sin egen valuta. Man kan välja att göra det, men då har man också bestämt sig, och det är ett politiskt ställningstagande, att man inte vill tillhöra dem som har ett stort inflytande i EU”, säger han. 

“Inte aktuellt”

Det är inte alls dags att byta, menar Finansminister Elisabeth Svantesson (M), som menar att Ingves är fri att ha sina åsikter – även om han har fel. 

​“Nej, eftersom jag deltar varje månad med mina kollegor, både de som är i eurogruppen och inte, så nej vi är inte bara en halv medlem. Vi har stort inflytande i EU”, säger Svantesson till SvD

Läs också:

ANNONS

Därför kommer inte kronan knytas till euro. Dagens PS

Wallenberg vill byta kronan mot euro. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS