Dagens PS

Så många Alecta-chefer jobbar för norske miljardären

Alecta
Norske miljardären Ivar Tollefsen har tjänat hundratals miljoner på Alectas misslyckade jätteinvestering i hans bolag Heimstaden Bostad. Foto: TT
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 23 nov. 2023Publicerad: 23 nov. 2023

Alectas största investering i ett annat bolag kan också ha varit en av de sämsta. Nu jobbar flera av de ansvariga för Heimstaden Bostads grundare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Samma Alecta-chefer som var pådrivande i bolagets mångmiljardinvesteringar i Heimstaden Bostad har nu gått över till att jobba för fastighetsbolagets grundare, den norske miljardären Ivar Tollefsen.

Dessutom har andra nyckelpersoner hos pensionsförvaltaren rekryterats av Tollefsen, visar Dagens Industris granskning.

2013 började Alecta att plöja in pengar i Heimstaden Bostad. 49 miljarder av pensionsspararnas pengar har gått till bolaget – och så mycket som 35 av dem kan ha gått förlorade i fastighetsaffären, enligt Aftonbladet.

Läs mer: Pensionärerna förlorar – Tollefsen får 700 miljoner – Dagens PS

Chef blev privat affärspartner

Fram till 2019 var det Fredrik Palm som bossade över investeringarna till bolaget – som under hans tid uppgick till över 10 miljarder kronor.

2018 tog han över ordförandeposten i Heimstaden Bostad efter Ivar Tollefsen.

Efter att ha lämnat pensionsförvaltaren blev Palm också privat affärspartner med den norske miljardären, via ett samägande av en skolfastighet i Eskilstuna. Bolaget Nybrofast, under Palms och tidigare Alecta-kollegan Johanna Boltzius ledning, blev sedan delägare i fastigheten.

ANNONS

Läs mer: Avslöjad: Det ligger bakom Alectas fiaskoinvestering – Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Inga karantänsregler

Mellan 2019 och 2022 bossade Frans Heijbel över Alectas investeringar i Heimstaden – som ökade rejält under hans ledning.

Förra hösten lämnade han pensionsförvaltaren för ett toppjobb på Heimstaden AB. Även Peter Boman, tidigare portföljförvaltare på Alecta, är numera kollega med Heijbel – som svensk investeringschef på Heimstaden AB.

Pensionsförvaltaren har inga särskilda karantänsregler utöver den vanliga uppsägningstiden.

På torsdagen meddelade åklagare att en förundersökning om misstänkt korruptionsbrott inletts avseende Alectas jätteinvestering i Heimstaden Bostad, skriver Dagens Industri.

Läs mer: Korruption bakom Alectas Heimstaden-investering? – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Simon Kronö
Simon Kronö

Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.

Simon Kronö
Simon Kronö

Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.

ANNONS
Sista möjligheten att teckna 22 maj
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS