Dagens PS

S vill förbjuda vinstuttag i friskolor

vinstuttag
Socialdemokraterna vill stoppa vinstuttag i skolan, meddelade Magdalena Andersson i Almedalen. (Foto: TT)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 04 juli 2022Publicerad: 04 juli 2022

Statsminister Magdalena Andersson meddelade under sitt tal i Almedalen att Socialdemokraterna går till val på att stoppa vinstuttag i skolor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Magdalena Andersson var först ut att tala under söndagen i Almedalen. Statsministern sade under talet att den nuvarande modellen som tillåter att skolkoncerner tar ut stora vinster måste få ett slut.

“Vi kan inte fortsätta att lappa och laga i ett system som är riggat för segregation och glädjebetyg”, sade hon. “Vinstjakten i svensk skola måste upphöra.”

Driver på samhällsklyftorna

Andersson beskriver det som att friskolor inte sätter barnens bästa först, utan fokuserar på att göra en så stor vinst som möjligt.

Enligt henne plockar de fristående skolorna ut miljardbelopp i vinst varje år, vilket driver på klyftorna i samhället. Undervisningen skadas också, sade Andersson, eftersom fokuset på kunskap försvinner.

En utredning ska nu ta fram konkreta förslag på hur förbudet mot vinstuttag ska gå till. 

ANNONS

Senaste nytt

“Beredd på motstånd”

Socialdemokraterna tog upp frågan om att “stoppa vinstjakten” redan 2018, men behövde på grund av januariavtalet lägga den på paus.

ANNONS

De svenska skolor som idag är vinstdrivande ska få fortsätta vara det under en övergångsperiod, och Andersson försäkrade att förslaget inte innebär att skolorna ska stängas helt.

“Jag är beredd på motstånd. De utländska bolagen som blir förmögna på att äga svenska skolor kommer att slåss för att behålla dagens system”, sade hon under talet.

Oro i branschen

När Socialdemokraterna tidigare i juni presenterade förslag på att ta bort det fria skolvalet och att skära ner på skolpengen väcktes stor oro och ilska bland friskolorna.

”Det är anmärkningsvärt att ha en skolminister som i stället för att tala om hur de olika förslagen slår rider på okunskapen och påstår att friskolor tar ut miljarder ur verksamheterna och stoppar ned det i egen ficka”, kommenterade Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund. “Det är otroligt ohederligt.”

Läs hela artikeln om Anderssons tal på SvD.

Läs mer: Fria skolval hotat – S vill kapa skolpengen 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS