Förbjud vinstuttag i skolan och se över etableringsfriheten för friskolor – det föreslår Socialdemokraterna inför sin partikongress i november.

ANNONS

Utbildningsminister Anna Ekström kritiserade vinstuttag i friskolor under tisdagens pressträff. Nu föreslår hon förbudslagstiftning.

”Ska kunskapsresultaten fortsätta uppåt så måste skolan bli mer likvärdig och staten och samhället måste ta tillbaka kontrollen. Barns och ungas behov ska vara överordnade vinstintresset och skattepengar som vi tillsammans avsätter till eleverna ska gå till eleverna och inte till privata vinster”, säger hon till Dagens Nyheter. 

Partiet har tidigare drivit liknande krav men pausat eller mildrat dem, bland annat på grund av samarbetet med Liberalerna och Centern. Nu skärper partiet tonen.

Anna Ekström förhåller sig positiv till friskolor som drivs utan vinstsyfte, men hon vill också se över reglerna för etableringsfriheten och skärpa kraven på religiösa friskolor. Tanken är att försvåra för oseriösa aktörer att etablera skolor i Sverige.

Friskolekoncernen Academedias aktie rasade på Stockholmsbörsen efter beskedet och hade vid 14.40-tiden gått ner med nästan 15 procent.

Även skolbolaget Atvexa handlas ner på börsen och var vid 14.30 nere på minus 3,8 procent.

Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv, reagerar starkt på utspelet.

ANNONS
ANNONS

”Det Socialdemokraterna föreslår är i praktiken ett förbud mot företag på detta område”, säger han i en skriftlig kommentar.

Jacke befarar att välfärdstjänsterna kommer att bli sämre om regleringar införs och han menar att valfriheten avskaffas i praktiken.

Läs också:

Tunga industrimannen försvarar utdelning i krisen 
Börsplus råd: Köp Engelska skolan