”För mig är det självklart att vi som ägare också ska få en utdelning om det går bra.”

Det säger Rune Andersson – mest känd från industrijätten Trelleborg och Mellby Gård – som är ordförande i valberedningen i börsnoterade Academedia, till SvD.

Academedia, där Mellby Gård är huvudägare, köpte nyligen skolbolaget Swedish Education Group för 185 miljoner kronor. Academedia är också aktuell i flera andra sammanhang, bland annat efter rekryteringen till styrelsen av Ann-Marie Begler, som nu lämnar sitt nuvarande jobb som generaldirektör på regeringskansliet sedan redan regeringen vägrat godkänna Beglers nya uppdrag i Academedia.

Rune Andersson ser rekryteringen av Begler som värdefull, han applåderar hennes kunskaper i skolvärlden.

Aktien rusar och bolaget delar ut – trots coronakrisen

För Academedia, som återfinns på Stockholmsbörsen, går det också bra. Aktien har enligt SvD dubblats sedan mitten av mars. Då stod kursen i 41 kronor, i dag ligger den runt 81 kronor, framgår det.

ANNONS
ANNONS

I slutet av sommaren gick Academedia ut med beskedet att utdelningen till aktieägarna höjs – från 1,24 till 1,50 kronor per aktie och Rune Andersson anser alltså att det finns goda grunder för att dela ut pengar trots pandemin.

”Vi har investerat mycket pengar i bolaget, framför allt i Tyskland. För mig är det självklart att vi som ägare också ska få en utdelning om det går bra. Vi räknar med att dela ut pengar även framöver”, säger Rune Andersson i artikeln.

Första kvartalet i det brutna räkenskapsåret redovisade Academedia, enligt SvD, ett rörelseresultatet på 221 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 129 miljoner samma tid förra året.