”För mig är det självklart att vi som ägare också ska få en utdelning om det går bra.”

annons
annons

Det säger Rune Andersson – mest känd från industrijätten Trelleborg och Mellby Gård – som är ordförande i valberedningen i börsnoterade Academedia, till SvD.

Academedia, där Mellby Gård är huvudägare, köpte nyligen skolbolaget Swedish Education Group för 185 miljoner kronor. Academedia är också aktuell i flera andra sammanhang, bland annat efter rekryteringen till styrelsen av Ann-Marie Begler, som nu lämnar sitt nuvarande jobb som generaldirektör på regeringskansliet sedan redan regeringen vägrat godkänna Beglers nya uppdrag i Academedia.

Rune Andersson ser rekryteringen av Begler som värdefull, han applåderar hennes kunskaper i skolvärlden.

Aktien rusar och bolaget delar ut – trots coronakrisen

För Academedia, som återfinns på Stockholmsbörsen, går det också bra. Aktien har enligt SvD dubblats sedan mitten av mars. Då stod kursen i 41 kronor, i dag ligger den runt 81 kronor, framgår det.

I slutet av sommaren gick Academedia ut med beskedet att utdelningen till aktieägarna höjs – från 1,24 till 1,50 kronor per aktie och Rune Andersson anser alltså att det finns goda grunder för att dela ut pengar trots pandemin.

ANNONS
ANNONS

”Vi har investerat mycket pengar i bolaget, framför allt i Tyskland. För mig är det självklart att vi som ägare också ska få en utdelning om det går bra. Vi räknar med att dela ut pengar även framöver”, säger Rune Andersson i artikeln.

Första kvartalet i det brutna räkenskapsåret redovisade Academedia, enligt SvD, ett rörelseresultatet på 221 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 129 miljoner samma tid förra året.