Finansutskottet i USA:s representanthus har kallat youtube-influencern ”Roaring Kitty” att vittna i en liveströmmad digital utfrågning om Gamestop-sagan som utspelat sig de senaste veckorna, berättar TT

ANNONS

Den rytande kattungen, eller Keith Gill som han egentligen heter, har beskrivits som en av de pådrivande profilerna när Gamestops aktie rusade otroliga 1 700 procent i slutet av januari efter att småsparare på internet vädrat blod och sett en möjlighet att trycka dit hedgefonder som blankat Gamestopaktien.

Köphajpen inspirerades bland annat av inlägg på Reddit-forumet Wallstreetbets, där Keith Gills användarnamn är ”DeepFuckingValue”. Hedgefonder hade satsat stora belopp på att dator- och tv-spelsåterförsäljaren Gamestop skulle tappa i aktievärde, så kallade blankningar.

Vd:ar kallas också att vittna

Kursrusningen ledde till enorma förluster för bland annat Melvin Capital. Den har också lett till hård kritik mot nätmäklaren Robinhood för tillfälliga köpstopp för Gamestop-aktien och andra berörda aktier när rallyt var som värst den 28 januari, skriver TT. 

Keith Gills twitterkonto ”Roaring Kitty” var en av de aktörer på sociala medier som drev på köpvågen och kallas nu alltså som vittne i kongressen. Till utfrågningen har även vd:ar från det sociala nätverket Reddit, nätmäklaren Robinhood och hedgefonderna Melvin Capital och Citadel Securities kallats som vittnen.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Amerikanska myndigheter utreder Gamestop-hausse – Dagens PS