Förra månadens galna kursstigningar i hårt blankade bolag som Gamestop och AMC Entertainment har blivit föremål för utredningar i USA.

ANNONS

Det är justitiedepartementet och huvudåklagaren i San Francisco som utreder ifall det förekom kursmanipulation eller annat bedrägeri i samband med händelsen, rapporterar Wall Street Journal.

Som ett led i utredningen har det begärts information från mäklare och sociala mediabolag, centrala platser för utförandet och planeringen av aktieköpen.

Bland annat har Robinhood, en populär handelsplats för amerikanska småsparare, fått krav på utlämning av dokument från utredarna.

Flera myndigheter involverade

Förutom justitiedepartementet driver amerikanska råvarumarknadsregleraren Commodity Futures Trading Commission, en separat utredning om det efterföljande rallyt i silver.

Den plötsliga uppgången i metallpriset tros också ha orsakats av småsparare aktiva på Reddit.

Även den amerikanska finansinspektionen SEC för också sin egen utredning gällande aktiehandeln runt de bolag som hajpades på Reddit.

Vidare har politiker i Washington kallat flera branschföreträdare till en kongressutfrågning den 18 februari.

ANNONS
ANNONS

Bland de som utfrågas finns Reddits vd Steve Huffman och Ken Griffin,  vd för likviditetsgaranten Citadel som hamnade i skottgluggen för påstådda gärningar under Gamestop-hajpen.

Läs mer: Banktopp: ”Marknaden är inte ett kasino” [Dagens PS] >>