Europeiska aktier faller för sjätte gången på en vecka och euron har nu försvagats så att den ligger under 99 amerikanska cent, rapporterar Bloomberg. Anledningen är att Ryssland håller gasledningen stängd mot den europeiska marknaden.

ANNONS

Ryssland har hållit sin Nord Stream-ledning stängd mot Europa. Först för vad man hävdade var ett underhåll, men efter förväntan om att gasen skulle slås på under måndagen framgick det sedan att den är avstängd på obestämd tid.

Det har fått som resultat att ett redan förhöjt gaspris tog ytterligare ett kliv uppåt med omkring 30 procent under morgonen, vilket i sin tur påverkade både euro och börser.

Flera europeiska länder har under helgen lanserat olika åtgärder för att möta medborgarnas ökade levnadsomkostnader. Euron sjönk med 0,8 procent. Inte sedan 2002 har den haft ett så svagt värde i relation till dollarn.

Svårt för euro – vad gör Lagarde nu?

Det europeiska indexet Stoxx 600 föll med 1,7 procent, skriver Bloomberg. Särskilt hårt drabbade var tyska och italienska börser, som föll med 2 procent. Obligationsmarknaden i Tyskland ökade dock med över 3 procent.

EU kommer att diskutera radikala energiinsatser när krisen förvärras. Gasstoppet ”är ytterligare ett slag mot de europeiska ekonomiska utsikterna, som har gjort euro svag som valuta på kort sikt på grund av förvaltningsrelaterade risker”, säger Piet Philip Christiansen, chefsstrateg på Danske Bank i Köpenhamn, säger till Bloomberg. Han menar att gasstoppet är ytterligare ett slag mot redan hårt drabbade europeiska ekonomier.

Tysklands stödpaket ligger på 65 miljarder euro, Finlands på 10 miljarder och Sverige satsar 30 miljarder på stöd till hushållen för elkostnaderna.

Men att komma med stimulanspaket för att klara energiförsörjningen har andra konsekvenser. Till exempel påverkar det försöken att bekämpa inflationen med penningpolitiska metoder som räntehöjningar. I slutändan kan det leda till ytterligare åtstramningar.

ANNONS
ANNONS

Det finns växande förväntningar på att ECB ska höja räntan med 75 punkter redan på torsdag, skriver Bloomberg. Det vore i så fall ett kontroversiellt beslut av Christine Lagarde och de övriga i styrelsen.

Goldman Sachs analytiker sänkte sina prognoser för euro till 97 cent under de kommande tre månaderna från 99 cent tidigare, enligt ett uttalande på fredagen.

Läs också:

Magdalena Andersson: ”Vi står inför en krigsvinter” [Dagens PS]