Ryssland måste avsluta kriget i Ukraina, annars står vi inför en global livsmedelskris. Det säger Andrej Melnitjenko, som nu sällar sig till de oligarker som protesterar mot kriget.

ANNONS

Kol- och konstgödselkungen Melnitjenko är nummer åtta på listan av Rysslands rikaste, som Dagens PS tidigare skrivit om. Nu går han alltså ut offentligt och kräver ett slut på kriget i Ukraina.

Mat och jordbruk ett av offren

”Händelserna i Ukraina är tragiska. Vi behöver fred omedelbart”, säger Melnitjenko, som är ryss men född i Belarus av en ukrainsk mamma enligt CNBC.

”Jag är rysk medborgare, född i Belarus, och av ukrainskt blod, och jag känner stor smärta och vantro när jag ser broderfolk slåss och dö”, fortsätter Melnitjenko.

Enligt Melnitjenko, som grundade Rysslands största producent av ammoniumnitrat Uralchem, och SUEK, en av de största ryska kolproducenterna, är ”ett av offren” av krisen jordbruk och mat.

”Det har redan lett till skyhöga priser på konstgödsel, så att jordbrukare inte längre har råd att köpa”, säger Melnitjenko enligt CNBC.

Hotande matbrist

Leverantörskedjor som redan störts av pandemin är under ännu större press på grund av kriget. Enligt Andrej Melnitjenko innebär det livsmedelsinflation i Europa, och troligen matbrist i världens fattigaste länder.

Flera av Rysslands rikaste affärsmän har tidigare offentligt krävt fred. Efter att ett enigt Europa och USA infört sanktioner mot Ryssland och ryska affärsmän har en stor del av den ryska ekonomin skurits av från den globala ekonomin.

ANNONS
ANNONS

Världens största segelyacht

I februari beslagtogs Melnitjenkos segelyacht, den största i världen i sitt slag, i Gibraltar. Fartyget byggdes på varvet Nobiskrug i tyska Kiel, och passerade Öresund på sin jungfruresa 6 februari. Fartyget kostade 3,5 miljarder att bygga, och är nästan 143 meter långt enligt Expressen.

15 februari ankom fartyget hamnen i Gibraltar, och det var också i Gibraltar hon beslagtogs. Enligt Svenska Dagbladet ska Melnitjenko vara skyldig varvet som byggde yachten 150 miljoner kronor, därav beslaget.

Läs även: Oligarkerna och deras jagade yachter [Dagens PS]