Rysaren: Viaplay i historisk kollaps på börsen

Uppdaterad: 05 juni 2023Publicerad: 05 juni 2023
Viaplay
Viaplay stod tveklöst för dramatiken på Stockholmsbörsen dagen före den svenska nationaldagen. (Foto: Pixabay)

Måndagen på Stockholmsbörsen såg under lunchtid ut att bli en ganska trivsam historia, men förlorade dessvärre sin geist under eftermiddagen. Dramatiken och ett fritt fall av historiska mått stod Viaplay för. 

ANNONS
ANNONS

Vi inleder med turerna kring det skadeskjutna fastighetsbolaget SBB, som alltjämt fortsätter att dominera nyhetsflödet med sin minst sagt svajiga aktiekurs.

Det var vid börsens öppnande som aktien började tappa, för att därefter rusa med närmare 25 procent under lunchtimmen. En riktig kraftsamling som dessvärre blev kortvarig då aktien hoppade tillbaka under eftermiddagen och landade på omkring plus 3 procent.

Svajigt var ordet.

Svårt nöt att knäcka

Ett desto mer stadigt intryck gjorde som väl var SBB:s nye vd Leiv Synnes, som utan tvekan har en svårt nöt framför sig att knäcka. I en intervju sade Synnes att han hoppas kunna tillföra bolaget “kompetens inom fastigheter och finansiering”, vilket Dagens PS kunnat rapporterat om. 

Nu återstår det att se hur långt dessa egenskaper och marknadens goda vilja räcker.

ANNONS
ANNONS

Historisk kollaps

Vi fortsätter med Viaplay och ett fritt fall av historiska mått.

Som Dagens PS kunde rapportera under morgonhandeln började aktien redan vid börsens öppnande rasa. Detta efter att bolagets vd Anders Jensen meddelat sin avgång, och de finansiella målen reviderats.

En snackis som fullkomligt imploderade på Stockholmsbörsen och skickade aktien rakt ner i källaren. När affärerna avslutades hade bolaget tappat 63 procent, vilket saknar motstycke i bolagets historia, skriver Dagens Industri. 

Säger upp 200 anställda

Så till Spotify och ännu en kris.

Efter en vår kantad av uppsägningar, har bolaget nämligen beslutat att säga upp ännu mer personal. Denna gång är det podcastdivisionen som drabbas, där 200 anställda kommer att sägas upp.

ANNONS

Skälet till detta är minskade annonsintäkter, som tillsammans med de osäkra tiderna tvingat bolaget att göra en strategisk omstrukturering av personalstyrkan, vilket Dagens PS tidigare rapporterat om. 

Det avslutar en svajig dag på Stockholmsbörsen, som avslutades på rött, med såväl börsens breda OMXSPI-index som OMXS30 omkring nollan. Under morgondagen håller börsen stängt med anledning av Sveriges nationaldag.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst

Relaterade artiklar: 

Efter vd-avgången: Viaplay rasar på börsen

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS