Dagens PS

Ryanair kan lämna Londonbörsen – skyller på brexit

Ryanair Londonbörsen
Ryanair lämnar Londonbörsen. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 01 nov. 2021Publicerad: 01 nov. 2021

Lågprisflygbolaget Ryanair ser ut att avlista sin aktie från Londonbörsen, meddelade det irländska bolaget på måndagen. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det beror på brexit och regler kring ägande i flygbolag säger bolaget, enligt Bloomberg. EU-baserade flygbolag måste ägas och kontrolleras med en majoritet från inom unionen, och efter Storbritanniens utträde i januari så räknas inte längre brittiska investerare till en sådan majoritet.

Ryanairs aktie är huvudlistad i Dublin, vilket de tänker fortsätta att vara. Men bara en dryg tredjedel av bolaget ägs från inom EU just nu.

“Det är en oundviklig konsekvens av brexit. Vi måste vara EU-ägda och kontrollerade, och att avnotera från London är ett ganska litet initiativ i den strategin”, säger Ryanairs vd Michael O’Leary till Bloomberg.

Tidningen skriver också att Ryanair är det första stora bolaget som ser ut att avlista sin aktie från Londonbörsen med brexit som förklaring. Den brittiska börsen krymper dock sedan tidigare, med en undervärdering jämfört med andra aktiemarknader. I augusti lämnade gruvbolaget BHP börsen för att huvudlista sig i Australien. Innan dess var bolaget det näst största på Londonbörsen. Flera bolag har också dubbellistat sig i EU för att inte tappa tillgång till den marknaden, skriver Bloomberg.

Flygbranschen har speciella regler, vilket gör att analytiker inte tror på någon ny trend hos andra bolag.

“Brexit var redan i mixen och även om detta är första gången ett företag direkt citerar det som ett skäl för att överväga att avnotera, är det osannolikt att detta beslut kommer att förebåda en massflykt från andra EU-företag”, säger Danni Hewson, finansanalytiker på AJ Bell i London.

Läs även: SAS under hård press från rivaler på Arlanda

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS