Dagens PS

Rött igen på Wall Street – lägsta nivåerna på 20 år

Wall Street
Peter Tuchman, aktiemäklare på industritäta Dow Jones, ger uttryck för den uppgivenhet som investerarna på Wall Street i dag känner. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 01 okt. 2022Publicerad: 01 okt. 2022

När årets nio första månader passerat är facit att börserna på Wall Street uppvisar sina sämsta resultat på 20 år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När årets tre gångna kvartal summeras visar statistik att de ledande amerikanska börsindexen stänger på sina lägsta nivåer sedan 2002.

Det här konstaterar The Wall Street Journal och berättar att tecken på fortsatt hög inflation och rädsla för fler kraftfulla räntehöjningar från den amerikanska centralbanken Fed oroar investerarna.

Rädslan är stor för att den aggressiva penningpolitiken inte är tillräckligt meningsfull utan att effekten i stället blir att ekonomin bromsar in och i värsta fall utlöser en recession.

“I avvägningen mellan tillväxt och inflation kommer Fed att välja inflation”, säger Desmond Lawrence, senior investeringsstrateg på State Street Global Advisors, till WSJ.

Så gick det på Wall Street i går

På fredagen föll samtliga ledande börsindex i USA tungt.

S&P 500 backade 1,5 procent, Dow Jones sjönk 1,7 procent och Nasdaq rundade av handelsveckan med en nedgång på 1,5 procent.

WSJ konstaterar att de tre amerikanska börsindexen avslutade på sina lägsta stängningsnivåer sedan 2020, och att förlustnivåerna sammantaget alltså är de största på 20 år, sett till årets hela period på nio månader, tre kvartal.

ANNONS

Hittills i år har industritäta Dow Jones fallit med 21 procent, det breda S&P 500 är ned med 25 procent medan tekniktunga Nasdaqs kompositindex uppges ha sjunkit med 32 procent.

Statsobligationsräntorna fortsätter samtidigt ticka upp. På fredagen steg räntan på den amerikanska 10-åriga statsobligationen till 3,802 procent från 3,747 procent på torsdagen.

ANNONS

Senaste nytt

Dubbelsmäll och ingenstans att gömma sig

Den 31 december i fjol låg räntan på “tioåringen” på 1,496 procent som en jämförelse, framgår det i WSJ:s artikel där slutsatsen är att det leder till en dubbelsmäll för investerare i aktier och obligationer.

“Det som har gjort det extraordinärt är att det inte har funnits någon plats att gömma sig”, säger Lisa Shalett, investeringschef på Morgan Stanley Wealth Management, till tidningen.

Nämnas kan också att oljepriserna gick ner på fredagen. Priset på brentolja, det internationella riktmärket på marknaden, sjönk 0,6 procent till 87,96 dollar per fat.

Men även om priset på brentolja tappat 23 procent under det senaste och nu avslutade tredje kvartalet har oljepriset ökat med 13 procent under 2022, skriver WSJ.

Läs även: Statsobligationer en förrädisk fälla – sämsta avkastning sedan 1947

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS