Cecilia Skingsley, förste vice riksbankschef, kommer inte som det spekulerats att efterträda riksbankschefen Stefan Ingves – hon har fått nytt jobb.

ANNONS

Cecilia Skingsley har blivit utnämnd till ny chef för BIS Innovation Hub på den internationella centralbanksorganisationen Bank for International Settlements (BIS), enligt ett pressmeddelande där det också framgår att hon lämnar sin nuvarande tjänst som förste vice riksbankschef på Riksbanken den 15 augusti.

”Jag är glad och hedrad över att ha fått förtroendet att leda arbetet på BIS Innovation Hub. BIS etablerar tillsammans med centralbanker närvaro på åtta olika platser i världen där man fördjupar analysen av tekniska finansiella innovationer samt utvecklar tekniska tjänster av betydelse för centralbanker. Jag ser fram emot att tillsammans med mina kollegor runt om i världen fortsätta att driva och utveckla detta arbete”, säger Cecilia Skingsley i en kommentar.

Kunde blivit Sveriges första kvinnliga riksbankschef

”Från fullmäktiges sida har vi uppskattat Cecilias personliga egenskaper och hennes betydelsefulla bidrag till Riksbankens och direktionens arbete”, säger Susanne Eberstein, ordförande i riksbanksfullmäktige, i pressmeddelandet.

BIS har till främsta uppgift att främja global monetär och finansiell stabilitet genom internationellt samarbete.

Riksbanksfullmäktige inleder nu vad som kan bli en tuff jakt på en ersättare till Cecilia Skingsley i direktionen.

Cecilia Skingsley har nämnts som trolig ersättare till Stefan Ingves när han kliver av som riksbankschef, bland annat för att hon är kvinna och Riksbanken har aldrig haft en kvinnlig riksbankschef.

Stefan Ingves mandat går ut vid det kommande årsskiftet.

ANNONS
ANNONS

Cecilia Skingsley har jobbat i Riksbankens högsta ledning i nio år.

Läs även: Underhuggare fick granska riksbankschefen [Dagens PS]