Efter Riksbankens beslut att själva hantera upplåningen för valutareserven har marknaden börjat oroa sig för en kronförsvagning. Men Riksbanken avfärdar kritiken och öppnar samtidigt för att sänka reporäntan.

ANNONS

Under gårdagen meddelade Riksbanken att de på egen hand ska börja sälja kronor för att köpa utländsk valuta.

Syftet är att ta över ansvaret för upplåningen av valutareserven från Riksgälden.

Samtidigt finns det de som menar att Riksbankens drag är gjort för att försvaga kronan – och därigenom nå en högre inflation, skriver SvD

”Det här kommer absolut att vara en motvind för kronan”, säger Carl Hammer, analyschef för makro, räntor och valutor på SEB.

Flera variabler

Carl Hammer menar att Riksbanken säkerligen hoppas att beslutet ska leda till en försvagad krona över en längre sikt.

ANNONS
ANNONS

”Huvudmotivet är säkert att man vill ha bättre kontroll på uppbyggnaden av valutareserven, men det är lite för bra för att vara sant att det här inte skulle ha någonting med penningpolitiken att göra”, säger Carl Hammer.

Den svenska kronan handlades ned efter Riksbanken aviserade de nya förhållningssättet till valutareserven och Carl Hammer har själv varit tvungen att justera ner sin prognos.

Trots den senaste nedgången har kronan stärkt med cirka 10 procent mot svenska handelspartners under de senaste 12 månaderna.

Öppnar för framtida räntesänkningar

Vice Riksbankschef Cecilia Skingsley säger dock att det var rent förvaltningstekniska faktorer som föranledde gårdagens beslut.”

”Det huvudsakliga problemet tycker jag har varit att det har varit en sammanblandning mellan mellan Riksbankens balansräkning och statens balansräkning”, säger hon och fortsätter:

ANNONS
ANNONS

”Det finns ingen tajmingaspekt i det här”.

Samtidigt påstår Cecilia Skingsley att Riksbanken inte ser kronrallyt som ett hot mot inflationsmålet.

”Om vi är ute efter ytterligare effekter så skulle jag säga att då ligger det nära till hands att också göra en räntesänkning. Det kan man göra även om det börjar bli tydligt att siffrorna ser bättre ut”, säger hon.

Läs mer: Riksbankens räntehöjning sticker ut